Arbeidsmarkt3 mei '22 12:16

Werkloosheid eurozone daalt verder

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat zakte de werkloosheid in de eurozone in maart naar 6,8 procent, waarmee het laagste niveau behaald werd dat ooit gemeten is in het landenblok. Voor de hele Europese Unie gaat het om 6,2 procent van de beroepsbevolking. Door het economisch herstel uit de coronacrisis is de vraag naar personeel sterk aangetrokken.

Er is niet alleen sprake van krapte op de arbeidsmarkt, sommige sectoren kampen zelfs met regelrechte tekorten aan geschikte arbeidskrachten. In februari zat nog 6,9 procent van de beroepsbevolking in de eurozone zonder werk. In de EU ging het om 6,3 procent.

Lees ook | Meer mensen aan het werk dan ooit, maar onzekerheid arbeidsmarkt blijft

11 miljoen

Bij elkaar opgeteld hebben de eurolanden nog altijd meer dan 11 miljoen werklozen. Koplopers zijn Griekenland en Spanje - zij kampen binnen het landenblok nog altijd met de hoogste werkloosheid. Duitsland telt volgens de statistieken van Eurostat relatief gezien de minste werklozen. Het land zelf kwam eerder op dinsdag al met cijfers over april, waaruit echter bleek dat de afname steeds trager verloopt. In Nederland ging het zoals eerder al door het CBS gemeld om 3,3 procent van de beroepsbevolking.

Verder meldt Eurostat dat bijna 2,6 miljoen jongeren tot 25 jaar in de Europese Unie zonder werk zitten. Daarvan wonen er bijna 2,1 miljoen in de eurozone. Daarmee staat bijna 14 procent van de jongeren in de eurozone en de EU aan de kant.

Lees ook | Werkgevers: los personeelstekort op door langer te werken

Gerelateerde artikelen