Arbeidsmarkt12 mei '22 11:08Aangepast op 12 mei '22 13:42

NS schrapt enkele treinen door personeelstekort

Auteur: ANP

De NS schrapt deze zomer enkele treinen uit de dienstregeling vanwege een tekort aan personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt heeft de spoorwegvervoerder onvoldoende conducteurs, machinisten en ander personeel om alle treinen te laten rijden. Mogelijk volgen er deze zomer nog meer maatregelen. 'De vooruitzichten zijn niet rooskleurig', aldus de NS donderdag.

Vooralsnog gaat het alleen om de treinverbinding tussen Nijmegen en Rotterdam, die rijdt via Arnhem, Utrecht en Schiphol. Daar rijdt sinds eind vorig jaar elke tien minuten een intercity in beide richtingen. Maar vanaf maandag 13 juni rijdt die nog maar elk kwartier. In plaats van zes treinen per uur in beide richtingen, zijn het er dan nog vier.

'Effect voor reizigers beperkt'

'Voor deze lijn is dat met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende. Daarmee blijft het effect voor reizigers voorlopig beperkt.' De vooruitzichten zijn echter niet zo positief, waardoor de NS deze zomer mogelijk meer maatregelen moet nemen 'en belemmerd wordt in de beoogde groei'.

De NS is ook voornemens om kortere treinen te laten rijden dan gebruikelijk. 'Op een kortere trein werken immers minder conducteurs. Zo voorkomt NS dat de dienstregeling op meer lijnen aangepast moet worden.'

1.100 vacatures

Op dit moment zijn er ongeveer 1.100 vacatures. De NS was naar eigen zeggen wel voorbereid op uitstroom van personeel door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen. Het bedrijf had de werving op die verwachting ingericht. Echter, het ziekteverzuim in de nasleep van corona en de krapte op de arbeidsmarkt is veel groter dan vooraf werd gedacht.

Gerelateerde artikelen