Arbeidsmarkt12 mei '22 20:00Aangepast op 13 mei '22 09:29

Arbodiensten: long covid goed voor bijna een procent alle ziekteverzuim

Auteur: Bart van Rijswijk

0,4 tot 0,8 procent van al het ziekteverzuim in 2021 was te wijten aan long covid. Dit zijn covidpatiënten die langer dan twaalf weken ziek zijn als gevolg van hun besmetting. Van deze mensen is dertig procent een jaar later nog steeds ziek. Dat blijkt uit navraag van BNR bij OVAL, de brancheorganisatie van arbodiensten.

Uit de cijfers van Oval blijkt verder dat circa veertig procent van de long covidpatiënten binnen zes maanden weer aan het werk is en zeventig procent binnen een jaar. Dertig procent van mensen die langdurige covidklachten hebben opgelopen, heeft ten minste een jaar nodig voor herstel.

OVAL vroeg cijfers op bij verschillende grote arbodiensten, die vanaf de start van de pandemie tot aan het eind van 2021 de verzuimduur van coronapatiënten in kaart hebben gebracht. Precieze cijfers heeft OVAL niet.

Het RIVM evenmin, blijkt uit navraag van BNR. Een woordvoerder van het RIVM laat desgevraagd weten dat het geen zicht heeft op de precieze omvang van de groep, maar dat er wel onderzoek gedaan wordt naar welk deel van de besmette mensen langdurige klachten krijgt.

Patiënten met long covid kunnen voor begeleiding aankloppen bij stichting C-Support. Die ondersteunt en adviseert mensen met langdurige coronaklachten op medisch en arbeidsrechtelijk gebied. 'Op dit moment helpen wij zo'n 13.600 patiënten, maar dat is slechts een fractie van het aantal mensen dat long covid heeft', zegt C-Support.

Werkgevers tonen goede wil

'Eigenlijk zorgen wij ervoor dat cliënten met de juiste hulpverleners in contact komen.' Stichting C-Support zegt wat dat betreft een netwerkfunctie te vervullen. Daarnaast staan ze patiënten juridisch bij. 'Cliënten die op een laag energieniveau zitten, kunnen niet altijd zelf met hun werkgever om tafel. Dan gaan we met hen mee.'

Werkgevers tonen veel goede wil, laat de stichting weten. 'Wij willen dan ook zoveel mogelijk mensen aan het werk houden, want werk maakt dat je plezier hebt in het leven. Daarom zijn we op zoek naar het beste middel om iemand binnenboord te houden, bijvoorbeeld door het werk te doseren.'

Polikliniek voor patiënten die in het LUMC opgenomen zijn geweest met een coronavirusinfectie
Polikliniek voor patiënten die in het LUMC opgenomen zijn geweest met een coronavirusinfectie (ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen