Arbeidsmarkt13 mei '22 07:38

CBS: historisch laag aantal faillissementen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal bedrijven dat in april failliet is gegaan is gedaald tot het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1981. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 109 bedrijven failliet verklaard. Dat waren er 71 minder in vergelijking met maart. Van alle bedrijfstakken had de handel met 25 het grootste aantal faillissementen maar dat is ook de tak met de meeste ondernemingen. Relatief gezien werden in april de meeste faillissementen uitgesproken in de industrie.

(Flickr)

Het CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 109 bedrijven failliet verklaard.

Lees ook | Onderzoek: aantal faillissementen stijgt explosief door einde coronasteun

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam dat aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen, mogelijk ook geholpen door de coronasteun aan bedrijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021.

In de CBS-cijfers zijn nu ook faillissementen van eenmanszaken meegenomen. Dat deed het statistiekbureau voorheen niet.

Lees ook | Econoom: 'aantal faillissementen is laag'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen