Arbeidsmarkt24 mei '22 12:18

FNV dreigt met acties op Schiphol vanwege chaos

Auteur: BNR Webredactie

De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden.

Al wekenlang kampt Schiphol met de enorme drukte, vanwege een personeelstekort op meerdere lagen van het bedrijf. Het was eerder regel dan uitzondering dat reizigers urenlang in de rij moesten staan om aan boord van het vliegtuig te komen, vanwege een tekort aan beveiligers en bagage-afhandelaars. Ook deze week is het weer raak, terwijl er geen schoolvakanties zijn. Zondag ontstonden er zelfs vechtpartijen in de rij voor de beveiliging. Ook maandag moesten mensen uren in de rij staan om voorbij de douane te komen.

Reizigers staan te wachten in lange rijen om te vliegen vanaf Schiphol. De luchthaven waarschuwt inmiddels onomwonden dat het de komende weken tot urenlange rijen kan komen. De komende tijd is het ongeveer net zo druk als tijdens de meivakantie.
Reizigers staan te wachten in lange rijen om te vliegen vanaf Schiphol. De luchthaven waarschuwt inmiddels onomwonden dat het de komende weken tot urenlange rijen kan komen. De komende tijd is het ongeveer net zo druk als tijdens de meivakantie. (ANP / Robin Utrecht)

'Er moet iets groots gebeuren', zegt campagneleider Joost van Doesburg van de FNV. De afgelopen dagen was het weer erg druk op de luchthaven. 'Ik ben geschokt en de leden zijn gefrustreerd', zegt Van Doesburg over de drukte van zondag en maandag. 'Het loopt volledig uit de klauwen. Personeelsleden vallen letterlijk om.' Volgens Van Doesburg gaan beveiligers en afhandelaars de enorme drukte op Schiphol niet volhouden tot na de zomervakantie.

Lees ook | FNV: 'Hoger loon, ook gratis koffie en parkeren voor Schiphol-personeel'

Benschop keert terug vanwege drukte

Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen. De vakbond wil dat het aantrekkelijker wordt om op Schiphol te werken en dat de hoeveelheid werk wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare werknemers. Om dat voor elkaar te krijgen, moet volgens de vakbond ook het aantal vluchten worden gereduceerd. Van Doesburg praat woensdag verder met een afvaardiging van de luchthaven, maar wilde niet zeggen of topman Dick Benschop van Schiphol daarbij aanwezig is. Hij keert wel terug van het World Economic Forum in Davos, vanwege de drukte.

'Schiphol negeerde waarschuwingen'

Volgens Van Doesburg negeerde Schiphol maandenlang waarschuwingen vanaf de werkvloer. Ook hadden personeelsleden verwacht dat het na de meivakantie wat rustiger zou worden, maar dat is niet het geval.

Schiphol rekent tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten moesten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte en personeelstekorten. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen