Arbeidsmarkt27 mei '22 06:10

Vrouwelijke managers pakken loonkloof niet aan

Auteur: ANP

De opmars van vrouwelijke managers verkleint niet direct de loonkloof. Volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit gaan vrouwen niet meer verdienen als hun leidinggevende een seksegenoot is, schrijft de Volkskrant.

Voor het onderzoek, dat donderdag is verschenen in het tijdschrift Work, Employment and Society, zijn de inkomensgegevens van de medewerkers van 41 Nederlandse bedrijven in zes sectoren vergeleken. Daaruit blijkt dat het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen niet vermindert als de directe leidinggevende een vrouw is. Wel is dit verschil groter in een organisatie waarin helemaal geen vrouwelijke managers werken en juist kleiner in organisaties met een groot aantal vrouwelijke managers aan het roer.

De loonkloof is een van de hardnekkigste en zichtbaarste vormen van arbeidsmarktdiscriminatie. Hoewel vrouwen nu gemiddeld hoger opgeleid zijn dan mannen, verdienen zij 14 procent minder. Dat is voor de helft te verklaren doordat vrouwen minder uren werken, oververtegenwoordigd zijn in laagbetaalde sectoren en minder vaak hoge posities hebben. Voor het overige, 'onverklaarde' deel wordt in Amerikaanse onderzoeken vaak gewezen op de oververtegenwoordiging van mannelijke leidinggevenden: zij zouden hun seksegenoten bevoordelen.

(Sharon McCutcheon / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen