Arbeidsmarkt31 mei '22 12:23

Bijna 1 op 5 werkenden heeft last van grensoverschrijdend gedrag op werkvloer

Auteur: BNR Webredactie

Bijna een op de vijf werkenden in Nederland heeft wel eens te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Vaak wordt gedacht dat dit vooral voorkomt bij ongelijke machtsverhoudingen in de organisatie, maar niets is minder waar. Bij meer dan de helft van de gevallen is een directe collega de dader, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau InnerVoice.

Het gaat om verbale intimidatie, seksueel overschrijdend gedrag, pesten, uitsluiting, agressie en geweld, legt managing director Anne Branger van InnerVoice uit. Uit het onderzoek blijkt dat niet een leidinggevende, maar vaak een directe collega de dader is, vertelt ze. ‘Vaak worden ongelijke machtsverhoudingen in deze discussie genoemd, maar we zien in de praktijk dat het heel anders is.’

Lees ook | Wetenschapper: Vrouwelijke opvoeding leidt tot grensoverschrijdend gedrag

(LYCS Architecture / Unsplash)

Het onderzoek geeft hier geen directe verklaring voor en Branger benadrukt dat hier meer onderzoek naar gedaan moet worden. Ze denkt zelf dat het te maken heeft met de sfeer onder collega's. ‘Binnen een team moet veel kunnen’. Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat er binnen een organisatie duidelijke normen en waarden worden gesteld die uitgedragen worden door leidinggevenden. ‘Er wordt ook te weinig geluisterd naar wat er gebeurt op de werkvloer.’

Afspraken maken

Het lastige blijft dat de ene collega bepaald gedrag anders kan opvatten dan een andere collega. Wat is toelaatbaar en wat niet? Branger: ‘Organisaties moeten nadenken over wat ze normaal vinden. En daarnaast veel proactiever zijn om beleid te voeren, regelmatig onderzoek doen naar sociale veiligheid en een dialoog aangaan met medewerkers over hun beleving en behoeften. Dat gebeurt nu veel te weinig.’ Door met elkaar afspraken te maken, kun je volgens Branger gedrag bespreekbaar maken en mensen daarop aanspreken.

Lees ook | Ajax wil veiliger klimaat creëren met uitkomsten rapport Overmars

Vertrouwenspersoon

Slechts 30 procent van de incidenten worden gemeld, blijkt ook uit het onderzoek. ‘Melden is lastig. Mensen durven niet. Want misschien weet je niet wat er met jouw melding wordt gedaan. Een vertrouwenspersoon is heel goed en gelukkig hebben veel organisaties er één. Maar dat is niet het enige dat je als organisatie moet doen. Het gaat om een heel scala aan maatregelen', aldus Branger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen