Arbeidsmarkt7 jun '22 17:16

Van Gennip: Minimumloon niet naar 14 euro

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet is tevreden met de nieuwe EU-richtlijnen voor het minimumloon in, maar benadrukt dat Nederland zelf over de hoogte daarvan gaat. Het dinsdag gesloten EU-akkoord verplicht niet om het minimumloon te verhogen naar 14 euro, zoals onder meer vakbond FNV vraagt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken.

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ANP / ANP / Robin Utrecht)

Volgens het principe-akkoord moeten EU-landen voortaan nagaan of hun minimumloon niet achterop raakt bij bijvoorbeeld de andere lonen. De nieuwe regels verwijzen ook naar internationale maatstaven, zouden die op Nederland worden toegepast, dan zou het minimum hier naar 14 euro stijgen.

Lees ook | EU-lidstaten bereiken principe-akkoord minimumloon

Minister Van Gennip vindt het 'goed om mee te geven dat lidstaten zelf de bevoegdheid houden om keuzes te maken over de hoogte'. Ze wijst er verder op dat het kabinet al heeft aangekondigd het minimumloon vanaf volgend jaar stapsgewijs met 7,5 procent te verhogen. Het principeakkoord schrijft voor dat landen tweejaarlijks verantwoording afleggen over de vaststelling van hun minimumloon en wat ze daarbij in aanmerking hebben genomen. Landen, echter, die het steeds met de inflatie laten meestijgen, hoeven maar eens in de vier jaar verslag uit te brengen. Mogelijk geldt dat ook voor Nederland, omdat dat het minimumloon twee keer per jaar bijstelt.

Lees ook | EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen