Arbeidsmarkt23 jun '22 06:36

Onbekwaam voor technisch werk? Toch aangenomen

Auteur: BNR Webredactie

Sollicitanten die geen ervaring hebben, maar toch solliciteren. Ongeveer een derde van de HR-beslissers ergert zich aan zulke onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Dat blijkt uit de TechBarometer 2022 van technische opleider ROVC.

En dat is opvallend, gezien de meerderheid van de HR-beslissers, 63 procent, vindt dat tijdens sollicitaties meer gelet moet worden op motivatie, dan op het voldoen aan alle technische kwalificaties.

Image
(Unsplash)

Marc Hendriks, salesmanager van ROVC technische opleidingen, benadrukt dat deze sollicitanten 'ogenschijnlijk niet kunnen, maar wel willen' werken in technische beroepsgroepen. 'Met de grote arbeidstekorten vraagt dit voor werkgevers toch om om te denken. Dan moet er gekeken worden wat iemand dan wel kan en of de basismotivatie aanwezig is om wel in de wereld van techniek aan de slag te kunnen gaan.'

'Uit ander vaatje tappen'

'Potentiële werknemers vinden hun persoonlijke ontwikkeling en een opleiding dusdanig belangrijk dat dat de belangrijkste reden is om bij een werkgever te gaan starten', zo stelt Hendriks. 'Er zijn meer dan 100.000 vacatures in de technische sector. De tekorten zijn er al jaren en HR-beslissers verwachten dat dat zo zal blijven. Werkgevers moeten dus uit een ander vaatje tappen om die tekorten te lijf te gaan', denkt Hendriks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen