Arbeidsmarkt23 jun '22 09:15

Het ging weer goed met de economie, dus mensen wisselden massaal van baan

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal mensen dat vorig jaar van beroep wisselde is licht gestegen ten opzichte van 2020, toen het aantal jobhoppers door de coronacrisis veel lager lag. Ook verloren veel minder mensen hun baan in vergelijking met 2020, toen sprake was van een piek. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met onderzoeksinstantie TNO en externe onderzoekers.

De onderzoekers zetten de data van het tweede kwartaal van vorig jaar af tegen die van dezelfde periode voor de coronacrisis in 2019 en aan het tweede kwart van 2020 bij het begin van de crisis. Uit de gegevens kwam naar voren dat het aantal mensen met een bedrijfseconomisch of administratief beroep bij het begin van de crisis behoorlijk baanvast waren. In 2021 nam het aantal jobhoppers toe tot boven het niveau van 2019.

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, vat het samen als: 'Als het goed gaat met de economie, dan is de dynamiek ook hoog en gaan mensen makkelijker van baan wisselen.'

Meer initiatief bij werknemers

Volgens Wilthagen was die dynamiek voor corona ook al te zien. 'Een aantal jaren voor 2019 zagen we dit ook. Dan krijg je een ongekende situatie met allemaal lockdowns, waarbij je ziet dat er twee effecten optreden. Mensen blijven zitten, vooral in de bedrijfseconomische beroepen. Daarnaast was er een groep die wel dynamisch moest worden, zoals de contactberoepen en de horeca. Maar in z'n algemeenheid ging de dynamiek liggen, en is het nu weer toegenomen.'

Lees ook | Overspannen arbeidsmarkt? Stuur studenten meteen het werkveld in

Wat Wilthagen opvalt is dat werknemers nu meer initiatief kunnen nemen op de arbeidsmarkt. 'Als je nu een stap maakt, dan neem je minder risico. Want stel het bevalt niet, dan kan je weer een plan B kiezen, dat is een ongewone situatie. We dachten dat het een werknemersmarkt zou worden, maar dat viel mee. Dat heeft een enorme impact op de arbeidsmarkt', aldus Wilthagen.

Veel beroepswisselingen

In de dienstverlening, zoals de horeca, de reissector en kappers was het beeld heel anders. Daar wisselden in het tweede kwartaal van 2020 juist veel meer mensen van beroep in vergelijking met 2019 en 2021. Dat had vooral te maken met de coronamaatregelen zoals de sluiting van de horeca en kapsalons. Verder lag ook het aantal wisselingen bij agrarische beroepen en bij creatieve en taalkundige beroepen in 2020 een stuk hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar later.

Gerelateerde artikelen