Arbeidsmarkt3 aug '22 10:21Aangepast op 3 aug '22 12:10

PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan

Auteur: ANP

PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan. Het aanbod geldt voor de medewerkers die al in dienst zijn van het postbedrijf en voor de werknemers die net in dienst zijn gekomen. Hiermee worden duizend tijdelijke contracten omgezet in contracten voor onbepaalde tijd.

(ANP / Venema Media)

Bob van Ierland, directeur post bij het bedrijf, zegt deze stap te zetten om medewerkers meer zekerheid te bieden. 'Met het vooruitzicht van een vast contract hopen we ook nieuwe postbezorgers te kunnen enthousiasmeren om bij ons te komen werken. Dat is hard nodig in de huidige krappe arbeidsmarkt', zegt hij in een toelichting.

Luister | De Nieuwe Wereld | Wat als we de postmarkt opnieuw inrichten?

Over de contracten van pakketbezorgers wordt niets gemeld. In totaal werken bij PostNL ruim 37.000 mensen. In juni sloot PostNL een akkoord met vakbonden over een loonsverhoging van 8 procent verspreid over twee jaar voor de bijna 16.500 postbezorgers van het bedrijf.

Personeelstekort

Een woordvoerster geeft aan dat door de personeelstekorten de postbezorging 'piept en kraakt'. PostNL heeft tussen de 1300 en 1500 postbezorgers extra nodig. Post wordt wel eens een dag te laat bezorgd door tekort aan personeel. 'We hebben echt mensen nodig', klinkt het. PostNL kwam eerder al met een welkomstbonus van maximaal 250 euro in sommige gebieden voor nieuw personeel, maar dat heeft nog niet genoeg geholpen. 'Er zijn creatieve maatregelen nodig en we denken dat dit kan helpen.'

FNV

Vakbond FNV betwijfelt of de vaste contracten gaan bijdragen aan het vergroten van het personeelsbestand van PostNL. 'Vooral bij het aantrekken van personeel zal het helpen, maar bij het behoud waarschijnlijk minder', aldus Mariska Exalto, bestuurder post en pakketten bij FNV. Volgens haar wijzigt PostNL weleens de werkvoorwaarden van bezorgers, zoals het werkgebied en de werktijden. Daardoor zouden bezorgers ook weer snel kunnen vertrekken.

Toch noemt Exalto de stap 'hartstikke mooi'. Het viel haar al mee hoeveel postbezorgers flexwerkers waren, dat komt door afspraken met de overheid. Ook kregen postbezorgers tot nu toe na zeven maanden al een vast contract aangeboden. Grotere winsten zijn volgens de vakbondsbestuurder te behalen bij de medewerkers in de pakketbezorging en sorteercentra, waar 'heel veel flexwerkers zijn'.

Loon

In totaal werken bij PostNL ruim 37.000 mensen. In juni sloot PostNL een akkoord met vakbonden over een loonsverhoging van 8 procent verspreid over twee jaar voor de bijna 16.500 postbezorgers van het bedrijf. FNV noemt dit nog niet genoeg en wil graag een uurloon van minimaal 14 euro. Dat is volgens Exalto ook belangrijk bij het tegengaan van personeelstekorten.

Over de contracten van pakketbezorgers wordt niets gemeld. PostNL zegt dat daar de personeelsproblemen minder groot zijn dan in de postbezorging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen