Arbeidsmarkt17 aug '22 13:40Aangepast op 17 aug '22 15:52

Personeel NS staakt vanaf 24 augustus

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Werknemers van NS gaan vanaf 24 augustus staken. Iedere dag zal het personeel in een bepaalde regio het werk neerleggen. De staking begint in de regio Noord. De verwachting is dat er op het moment van de staking helemaal geen treinen zullen rijden in de regio waar gestaakt wordt, meldt een woordvoerder van FNV.

De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. De estafettestakingen duren tot het einde van augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er een landelijke staking.

Lees ook | Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

Werknemers van NS gaat vanaf 24 augustus staken.
Werknemers van NS gaat vanaf 24 augustus staken. (ANP)

'Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat', redeneert de vakbond.

'Onuitvoerbare eisen'

De bonden hadden vorige week een ultimatum gesteld aan NS. Het bedrijf deed nog een handreiking aan de bonden, maar dat werd afgewezen. De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. Een woordvoerder weet nog niet wat voor impact de acties hebben op reizigers. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de lastige financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.

Vorige week dreigde NS naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden zouden gaan staken. Of de vervoerder dat ook echt gaat doen, kon de woordvoerder vandaag niet zeggen. Een besluit daarover valt pas later omdat de NS nog niet van de bonden heeft vernomen wat zij precies van plan zijn met de acties, aldus de woordvoerder.

Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.

Op welke dagen wordt er waar gestaakt?

Na de regio Noord staken NS-medewerkers op 26 augustus in het westen van het land. Drie dagen later gaan de acties verder in de regio Noordwest. Op 30 augustus staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden van Nederland.

Lees ook | Maatschappelijke onrust in Verenigd Koninkrijk door inflatiecrisis

Rover teleurgesteld

Reizigersvereniging Rover laat weten teleurgesteld te zijn in de aangekondigde 24 uur durende regionale stakingen van NS-personeel. De vereniging had gehoopt dat de bonden zouden beginnen met reizigersvriendelijke acties. 'Een 24-uursstaking betekent veel overlast voor reizigers. Dat gaat een landelijke impact hebben', zegt Rover-voorzitter Freek Bos.

Het openbaar vervoer heeft volgens Bos namelijk 'wel iets anders nodig dan ruzies en conflicten tussen bonden en vervoerders'. De organisaties moeten volgens hem juist met elkaar om tafel om te kijken 'hoe de sector gered kan worden, want die draait nog op coronasteun, mist reizigers en heeft ontevreden personeel', somt hij op. 'Dus met alleen loonsverhogingen ben je er niet, want dan heb je blij personeel maar de reizigers nog niet terug.'

Desondanks laat Bos weten begrip te hebben voor acties. 'Staken is hun goed recht, arbeidsvoorwaarden moeten op orde zijn.' In plaats van de zogenoemde estafettestaking stelt Bos een alternatieve actie voor. 'Bijvoorbeeld een drie uur durende staking in de ochtend. Dat heeft een kleinere impact op de reiziger, maar dan maak je wel je punt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen