Arbeidsmarkt5 sep '22 20:04

Onderwijsbond: doe iets aan tijdelijke contracten universiteiten

Auteur: ANP

De overheid moet iets doen om het aantal tijdelijke contracten bij universiteiten terug te dringen, vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Als wetenschapsminister Robbert Dijkgraaf geld in de wetenschap investeert, zou hij als voorwaarde moeten stellen dat de universiteiten minder mensen in tijdelijke dienst hebben. Bondsbestuurder Donald Pechler deed die oproep bij de opening van het academische jaar.

(ANP / Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn)

Volgens de bond zijn er universiteiten waar 60 procent van de docenten en vrijwel alle onderzoekers een tijdelijk contract hebben. 'Deze percentages liggen ver boven het landelijk gemiddelde', stelt Pechler daarover.

Lees ook | Gemiddeld 10 procent meer loon voor basisschoolleraar na akkoord

Een woordvoerder van Dijkgraaf zegt in een reactie dat de minister zich al inzet voor meer vaste contracten op universiteiten. Zijn ministerie geeft bijvoorbeeld 200 miljoen euro per jaar uit aan afspraken met universiteiten om onderwijs en onderzoek onderling beter op elkaar af te stemmen. Daarbij is het een 'randvoorwaarde' dat universiteiten meer gaan werken met vaste contracten. Ook heeft zijn ministerie in juli met universiteiten afgesproken dat ze nauwkeurig gaan bijhouden hoeveel vaste en tijdelijke contracten ze hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen