Arbeidsmarkt9 sep '22 07:28Aangepast op 28 sep '22 11:16

Ondernemersverenigingen: Werk meer uren

Auteur: BNR Webredactie

Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden zouden werknemers meer uren moeten werken. Op die manier kan op korte termijn een slag worden geslagen om ervoor te zorgen dat werkdruk beheersbaar blijft. Ook zouden de extra uren ervoor kunnen zorgen dat maatschappelijke problemen als gevolg van de personeelstekorten minder worden. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN. 'Dit vergt een enorme culturele verandering'.

(ANP / Harold Versteeg)

Volgens de ondernemers moet arbeidsduurverlenging weer vaker onderwerp van gesprek worden in bedrijven en aan de cao-tafels. Dit zouden werkgevers en werknemers zelf moeten oppakken. 'Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: we lossen een deel van het krapteprobleem op en het is goed voor de koopkracht van werknemers, nu het leven in korte tijd fors duurder is geworden', aldus de organisaties in een verklaring.

Lees ook | Weer geen NS-treinen door regionale staking

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, is het een logische oproep. De vraag is alleen of mensen het willen en of het kan. 'Dat vergt een enorme culturele verandering', en dan moet je volgens Wilthagen 'tegen de stroom inroeien' omdat steeds meer mensen minder willen werken. 'Maar als je de grote groep deeltijdwerkers full time aan het werk laat gaan, kan het wel een groot probleem oplossen'

Pensioen omhoog

Langer werken is een van de vele knoppen waar volgens Wilthagen aan gedraaid kan worden. Zo zou ook de pensioenleeftijd naar 70 kunnen gaan, zoals de VUT-regeling eerder ook al is afgeschaft. 'Die leeftijd stijgt vanzelf, maar nu heel snel verhogen werkt averechts'.

Wat betreft Wilthagen valt langer werken samen met de organisatie ervan. 'Natuurlijk kan je tegen mensen zeggen dat ze wel moeten omdat het leven duurder is geworden, maar we zullen naar een ander model gaan. Want je leeft niet om te werken'.

Een van de zaken die aangepast zou moeten worden, is de kinderopvang. Door lange wachtlijsten, blijven veel vrouwen parttime werken. 'We zitten in een cirkel, je kan het goedkoop maken maar als er geen mensen zijn om het werk te doen begin je weer van voor af aan', zegt Wilthagen. 'We hadden twintig jaar geleden de problemen in de kinderopvang moeten oplossen, om de vele parttime werkende vrouwen een volledige werkweek te geven.'

Serieuze problemen

De huidige tekorten op de arbeidsmarkt zorgen voor 'serieuze problemen', zo klinkt het. De ondernemers wijzen onder andere op de kwaliteit van de zorg die achteruit holt. Verder spelen er problemen in het onderwijs en openbaar vervoer. Ook worden de ambities voor de verduurzaming en de woningbouw onhaalbaar. Ook belemmeren de tekorten de economische groei.

'Het kabinet heeft concrete plannen aangekondigd om de krapte aan te pakken, maar die bieden op korte termijn nog te weinig soelaas', aldus de verklaring. 'Daarom zijn nieuwe onconventionele oplossingen nodig, zoals arbeidsduurverlenging.'

Nederland telt volgens de ondernemersorganisaties 4,5 miljoen mensen die in deeltijd werken. Daarvan zouden er 500.000 hebben aangeven dat ze per direct meer zouden willen werken, als dat ook meer zou lonen.

Lees ook | 'Overheid moet zich richten op oudere moeders'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen