De problematiek die zorgpersoneel ervaart leidt ertoe dat het werkplezier ook rap minder wordt, bemerkt sectoranalist David Bolscher van ABN Amro. 'Het is nog geen nieuw dieptepunt. In 2021 daalde het welzijn met 6 procent. Maar de daling van de gezondheid is wel een nieuw dieptepunt', benadrukt Bolscher.
Lees ook | Meer burn-outklachten dan ooit bij jonge dokters
Om de situatie in de zorg te verbeteren heeft het kabinet al een steunpakket van 1,5 miljard euro aangekondigd. De sectoranalist denkt echter dat dat geld moeilijk verandering kan brengen in de werkomstandigheden. 'Dat is lastig. Het is ook nog niet precies bekend hoe dat geld wordt ingezet. Wel zijn er een aantal hoofdlijnen bekend, zoals innovatie, wat de werkdruk moet verlichten. Ook gaat er geld direct naar het welzijn, en worden er programma's opgezet om dat te verbeteren.'

Neerwaartse spiraal
Bolscher verwacht echter dat het dan alsnog 'heel lastig' gaat worden om de situatie te verbeteren. 'Je ziet dat de zorgsector in een soort neerwaartse spiraal zit. Door het lage welzijn valt er meer personeel uit, verlaat personeel de sector en wordt de druk op de rest steeds hoger. Het wordt een gigantische uitdaging om met het overgebleven personeel de druk te verlagen', aldus de analist.