Arbeidsmarkt6 okt '22 00:01Aangepast op 6 okt '22 08:52

Chaos door personeelstekort neemt toe ondanks dreigende recessie

Auteur: Wesley Weerts

Alles duidt op een aankomende recessie. Toch blijft het personeelstekort toenemen, ziet arbeidsmarktspecialist Intelligence Group. Er staat nog altijd een record aan vacatures open, terwijl het aantal werkzoekenden een dieptepunt bereikt. Ondertussen wordt de strijd om personeel heftiger: werkgevers strooien met vaste contracten en recruiters bellen zich suf. Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal, die BNR opvroeg.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

Het zorgt voor verbazing bij arbeidsmarktanalist Arjan Ruis van Intelligence Group. 'Veel indicatoren staan op rood', zegt hij verwijzend naar de hoge inflatie en het extreem lage vertrouwen in de economie. 'Maar de arbeidsmarkt lijkt zich daar helemaal niks van aan te trekken.' Sterker nog: die was nog nooit zo krap als nu, concludeert hij.

Volgens Ruis komt dat onder meer door het lage aantal faillissementen. Als dat aantal stijgt kan dat de oververhitte arbeidsmarkt wat lucht geven. Enerzijds door de grotere toestroom van werkzoekenden, anderzijds doordat werkgevers uit angst voor bijvoorbeeld een faillissementsgolf minder nieuwe medewerkers aannemen.

Weinig overstappers

Terwijl de vraag onverminderd groot is, daalt het aantal mensen dat een baan zoekt naar een dieptepunt. 'Mensen bieden zich minder actief aan waardoor werkgevers lastiger personeel vinden.' Ruis denkt dat ook economische onzekerheden daarbij een rol spelen, die maken het voor iemand aantrekkelijker om te blijven zitten waar die zit.

Ook de huizenmarkt helpt niet: 'Als je voor een nieuwe baan moet verhuizen, is het maar de vraag of er een huis beschikbaar is en of je dat kunt betalen door de gestegen rente.' Daar komt bij dat een verhuizing mogelijk ook een nieuw energiecontract betekent. 'Iemand die zijn tarieven heeft vastgezet denkt wel twee keer na voordat hij overstapt'.

Lees ook| 'Groot tekort aan IT’ers kan dienstverlening overheid in gevaar brengen'

Smeken om personeel

Werkgevers proberen personeel te verleiden met vaste contracten. Dat aantal bereikt het hoogste niveau sinds Intelligence Group in 2015 begon met meten. Directieleden en medewerkers in de bouw, financiële dienstverlening en ICT krijgen het vaakst een vast contract.

Ook werd ruim een op de drie mensen in de afgelopen maanden benaderd door een recruiter, wederom een record. 'Dat geeft aan hoe groot de nood is bij werkgevers.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen