Arbeidsmarkt11 okt '22 14:59

Zzp'ers kunnen straks bij pensioenfonds

Auteur: Mark van Harreveld

Zelfstandigen kunnen zich binnenkort aansluiten bij een pensioenfonds. Die toezeggingen deed minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Schouten komt hiermee tegemoet aan de wensen van GroenLinks en de PvdA. 'Ik verwacht niet dat heel veel zelfstandigen dat zullen doen', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL.

Biesheuvel denkt dat Schouten de PvdA en GroenLinks deze handreiking doet omdat de regeringscoalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. 'Ik denk dat het in de praktijk heel weinig gaat voorstellen.'
Biesheuvel denkt dat Schouten de PvdA en GroenLinks deze handreiking doet omdat de regeringscoalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. 'Ik denk dat het in de praktijk heel weinig gaat voorstellen.' (ANP / Laurens van Putten)

Biesheuvel laat weten dat pensioenopbouw altijd een goed idee is, maar hij heeft zijn twijfels of het wel gebruikt gaat worden door ondernemers. 'Het zijn vaak dure premies. Ik verwacht niet dat heel veel zelfstandigen dat zullen doen.' De voorzitter ziet niets in een verplichting, ondernemers moeten daar zelf hun keuzes in maken. Wel kan hij zich voorstellen dat alle werkenden in Nederland een soort pensioenplicht krijgen, maar waar ze naar eigen inzicht invulling aan mogen geven.

Lees ook | Nederlanders laten kansen liggen om pensioen te verbeteren

PvdA en GroenLinks paaien

Biesheuvel denkt dat Schouten de PvdA en GroenLinks deze handreiking doet omdat de regeringscoalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. 'Ik denk dat het in de praktijk heel weinig gaat voorstellen. Wat kabinetten ook steeds doen: ze halen alle ruimte weg voor zzp'ers en ondernemers om fiscale buffers op te bouwen.' Biesheuvel somt op welke regelingen allemaal verdwenen zijn: pensioen voor ondernemers in eigen beheer, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagreserve.

Lees ook | Onderzoek: oudedagsreserve financiële valkuil voor zzp'ers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen