Arbeidsmarkt20 okt '22 08:24

Werkloosheid stijgt, aantal WW-uitkeringen ook

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

De werkloosheid is in september verder gestegen. Ook liet het aantal WW-uitkeringen een lichte stijging zien. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens gaven meer uit aan diensten, maar kochten weer minder. 'Wat betreft consumentenvertrouwen is het nog behoorlijk negatief gesteld.'

Volgens het CBS stond 3,8 procent van de beroepsbevolking in september aan de kant. Hiermee is de werkloosheid weer terug op het niveau van eind 2021. In april was met 3,2 procent nog sprake van het laagste werkloosheidspercentage sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.

Lees ook | Chaos door personeelstekort neemt toe ondanks dreigende recessie

De werkloosheid is in september verder gestegen. Ook liet het aantal WW-uitkeringen een lichte stijging zien. Daarmee is een einde gekomen aan een maandenlange daling.
De werkloosheid is in september verder gestegen. Ook liet het aantal WW-uitkeringen een lichte stijging zien. Daarmee is een einde gekomen aan een maandenlange daling. (ANP / Robin Utrecht)

Gezien de krappe arbeidsmarkt is dat opvallend, maar ook in de lijn der verwachting van de consument, zegt Frank Notten, econoom bij het CBS. 'De krapte is er niet minder op geworden en mensen denken ook dat de werkloosheid verder zal toenemen.'

Het aantal werklozen nam in september verder toe tot 382.000. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met gemiddeld 14.000 per maand. Tegelijkertijd steeg het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar, met gemiddeld 6000 per maand. Het UWV registreerde eind september 152.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is een lichte stijging van 0,2 procent. Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal lopende WW-uitkeringen af met 55.000.

Lees ook | 'Ik vrees dat dit een vrij nare recessie gaat worden'

Consumentenuitgaven

Het CBS ziet ook dat consumenten in augustus meer besteed hebben aan diensten, maar minder aan goederen. De coronamaatregelen in de horeca en bij evenementen die vorig jaar in de zomerse maand nog van kracht waren, hebben hier aan bijgedragen. In totaal gingen de bestedingen van huishoudens met 4,1 procent omhoog. De uitgaven aan diensten gingen 10 procent omhoog. De andere helft is dan de aankoop van goederen. Daar gaven huishoudens 6 procent minder aan uit. 'Maar door de inflatie krijgen mensen er minder voor terug', zegt Notten.

Volgens Notten is het consumentenvertrouwen nog steeds erg laag. In september werd een historisch dieptepunt bereikt. En ook nu blijft de meter op min 59 staan. 'Het is behoorlijk negatief gesteld met het vertrouwen. En als dat laag blijft, daalt de consumptie ook.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen