Arbeidsmarkt15 nov '22 05:24Aangepast op 30 nov '22 10:13

Meer lucht in arbeidsmarkt, 'omslagpunt bereikt'

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

De arbeidsmarkt is iets minder krap. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt een daling van het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van 17.000. 'Ik denk dat we een omslagpunt bereikt hebben en dat de arbeidsmarkt zijn werk gaat doen', zegt hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid Pierre Koning van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De arbeidsmarkt is iets minder krap. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 17.000 gedaald. Daarbij kwamen er 45.000 werklozen bij. Daarmee stonden tegenover elke 100 werklozen zo'n 121 vacatures open.
De arbeidsmarkt is iets minder krap. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 17.000 gedaald. Daarbij kwamen er 45.000 werklozen bij. Daarmee stonden tegenover elke 100 werklozen zo'n 121 vacatures open. (ANP / Peter Hilz)

Is dit een trend die zich gaat doorzetten? 'Trend klinkt een beetje zwaar', zegt Koning, 'Maar ik denk dat we een omslagpunt bereikt hebben, dat de arbeidsmarkt zijn werk gaat doen'. 'Het is een beetje vreemd dat we nu voor het eerst blij zijn met het oplopen van de werkloosheid.' De hoogleraar denkt dat steeds meer bedrijven vacatures gaan sluiten, dat de economie wat afkoelt en dat tegelijkertijd de werkloosheid wat minder hard daalt.

Gezonde ontwikkeling

Is het een gezonde ontwikkeling? 'Voor individuele bedrijven niet, maar het is wel wat je op macroniveau zou willen. Je wil dat er een zekere re-allocatie gaat ontstaan tussen bedrijven waar mogelijkheden liggen en waar die niet liggen. Lange tijd is dat niet gebeurd door alle lockdowns en de NOW-regeling.'

Wat Koning opvalt, is een grote behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt, dat mensen van A naar B verschuiven. 'Op korte termijn lijkt het erop dat zzp een manier is om dat te bereiken, wat je ook ziet is dat mensen heel gewild zijn, en via die zzp-modus in staat zijn hogere eisen te stellen.'

De meeste vacatures staan nog open in de zakelijke dienstverlening, de zorg en de handel. Koning ziet hierin desalniettemin geen rol voor de overheid weggelegd. 'Ik ben daar geen fan van. Ik hoop dat de arbeidsmarkt zelf zijn werk gaat doen. Ik begrijp dat vanuit de zorg en het onderwijs het een lastig verhaal is omdat je in die sectoren niet snel kunt reageren. Je moet mensen eerst opleiden, daar gaat het trager.'

Lees ook | Van Gennip: Waar komt die parttime-cultuur vandaan?

Verder meldt het CBS dat het aantal banen nog steeds stijgt. In de meetperiode kwamen er 59.000 banen bij. Het totaal aantal banen steeg daarmee naar een nieuw record van bijna 11,5 miljoen. In dat cijfer zijn alle banen meegeteld, dus voltijd en deeltijd. Het aantal banen stijgt al voor het negende kwartaal op rij.

Handel en zakelijke dienstverlening

Eind september stonden er volgens het CBS 449.000 vacatures open. Vooral in de handel en de zakelijke dienstverlening zijn bedrijven op zoek naar personeel. In die sectoren gaat het om respectievelijk 92.000 en 73.000 vacatures. In de zorg staan 68.000 banen open. De drie genoemde sectoren zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

In de meeste bedrijfstakken nam het aantal vacatures af. De handel was ook hierin koploper. Hier daalde het aantal openstaande jobs met 8000 op kwartaalbasis. In de horeca zette de krimp van vorig kwartaal door, met een afname van 4000 naar 36.000 vacatures. In onder andere de zorg, vervoer en opslag, het onderwijs en het openbaar bestuur stonden er meer banen open.

Lees ook | ING: horeca lijdt onder hoge kosten, meer faillissementen in 2023

Daling vacatures

Verder meldt het CBS dat er 374.000 nieuwe vacatures bijkwamen in het afgelopen kwartaal. Dat is een daling met 21.000 in vergelijking met de vorige meetperiode. Het aantal banen bij uitzendbureaus viel lager uit. Hier was sprake van een daling met 1,8 procent, wat neerkomt op 14.000 banen minder. Deze daling volgt op een eerdere afname van 1,1 procent een kwartaal eerder. Daartegenover werden er meer mensen in vaste dienst genomen.

Lees ook | CDA wil Akkoord van Wassenaar 2.0

Het aantal gewerkte uren kwam in het derde kwartaal uit op 3,6 miljard. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden 1,6 procent minder dan een kwartaal eerder. De werkloosheid nam in het derde kwartaal voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2020 weer toe. In totaal stonden 372.000 mensen als werkloos te boek. Het gaat bij werklozen om mensen die geen betaald werk hebben, maar daar wel naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn. Het aantal langdurig werklozen nam verder af tot 73.000, tegen 77.000 eind juni.

Lees ook | Inflatie OESO-landen stijgt, werkloosheid eurozone lager dan ooit


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen