Arbeidsmarkt17 nov '22 12:52

Online supermarkten weigeren cao te volgen en stappen naar rechter

Auteur: BNR Webredactie

Online supermarkten vertegenwoordigd in E-commerce Nederland stappen naar de rechter om onder het supermarkt-cao uit te komen. Het gaat om online boodschapplatformen als Picnic, Gorillas en Flink die het willen opnemen tegen vakbonden FNV en CNV en de supermarktvereniging Vakcentrum.

E-commerce Nederland ziet zichzelf niet als onderdeel van de supermarktensector, omdat zij geen stenen winkels hebben en winkelpersoneel zoals supermarkten, zegt Picnic-topman Michiel Muller tegenover het FD. Daarnaast vinden de online supermarkten dat hun eigen cao goed genoeg is voor het personeel.

Eindhoven - Een flitsbezorger van boodschappenbezorgdienst Flink ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Eindhoven - Een flitsbezorger van boodschappenbezorgdienst Flink ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media (ANP / Venema Media)

Probleem voor de bezorgers ligt bij het feit dat supermarkten minderjarigen in dienst hebben, wat bij de bezorgdiensten niet zo is. Daardoor liggen de salarissen al wat hoger. Als de bezorgers dan moeten voldoen aan de algemene supermarkten-cao, dan komen er ook nieuwe regels bij. Personeel dat in de avond of weekenden werkt, moeten dan bijvoorbeeld toeslagen krijgen voor de onregelmatige uren. De online bedrijven stellen dat daarmee de loonkosten te hoog worden.

Lees ook | Prijsstijgingen in supermarkt: 'We moeten samen op zoek gaan naar doorbraken'

In september probeerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een einde te maken aan alle onduidelijkheid, door de supermarkt-cao algemeen verbindend te verklaren. Op 30 november komt de zaak van E-commerce Nederland voor de rechter in Utrecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen