Arbeidsmarkt17 nov '22 12:00

'Werkdruk in zorg is verontrustend'

Auteur: Mark van Harreveld

De helft van alle werknemers in de zorg en welzijnssector ervaart een te hoge werkdruk, dat blijkt uit cijfers van het CBS over het 2e kwartaal van 2022. Een half jaar eerder was dat nog minder dan de helft. Zorgeconoom Marcel Canoy noemt de bevindingen heel verontrustend. 'De arbeidsmarktsituatie in de gezondheidszorg is problematisch, maar wordt elk jaar ingewikkelder door de dubbele vergrijzing'.

Uit de CBS-studie blijkt dat met 61 procent de ervaren werkdruk in het tweede kwartaal van 2022 het hoogst is bij werknemers in de kinderopvang. In de jeugdzorg  bedraagt dat percentage 55, in de huisartsenzorg en bij gezondheidscentra  is dat 54.
Uit de CBS-studie blijkt dat met 61 procent de ervaren werkdruk in het tweede kwartaal van 2022 het hoogst is bij werknemers in de kinderopvang. In de jeugdzorg bedraagt dat percentage 55, in de huisartsenzorg en bij gezondheidscentra is dat 54. (ANP / Robin Utrecht)

Vrijwilligers inzetten

Canoy wijst op twee zaken die spelen: aan de ene kan kunnen de wachtlijsten verder oplopen als gevolg van uitval en hogere werkdruk, aan de nadere kant is er winst te behalen met behulp van vrijwilligers. In de ouderenzorg vallen volgens Canoy veel zaken die geleverd worden weliswaar niet onder de noemer zorg, maar worden ze wel door mensen met een zorgopleiding verricht. 'Dat is zonde, dat kun je beter door vrijwilligers laten doen.'

En daarmee doelt Canoy expliciet niet op de mantelzorgers: 'Die zijn al overbelast. Daar gaan we het niet mee winnen. We hebben ontzettend veel ouderen waarvan een deel prima ingezet kan worden.'

Lees ook | Looneis als 'duivels dilemma' voor ziekenhuizen

Kinderopvang kampioen

Uit de CBS-studie blijkt dat met 61 procent de ervaren werkdruk in het tweede kwartaal van 2022 het hoogst is bij werknemers in de kinderopvang. In de jeugdzorg bedraagt dat percentage 55, in de huisartsenzorg en bij gezondheidscentra is dat 54. Naast de ervaren werkdruk is ook gemeten in welke mate werknemers een combinatie van hoge taakeisen en lage autonomie ervaren, ook wel aangeduid als ‘stressvol werk’. Gemiddeld in de zorg en welzijn had 29 procent stressvol werk. Bij werknemers in de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (39 procent) en in de huisartsenzorg en gezondheidscentra (38 procent) was dit het hoogst.

Lees ook | Gezondheid zorgpersoneel hard onderuit: 'Meer personeel valt uit'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen