Arbeidsmarkt21 nov '22 13:03

PostNL: 'Essentiële dienstverlening in gevaar door staking'

Auteur: ANP

PostNL wil via een kort geding een staking in Zuidoost-Nederland voorkomen. Het gaat om een actie die voor morgen staat gepland, maar volgens de post- en pakketbezorger wordt de 'essentiële dienstverlening, zoals de bezorging van medische post en rouwpost' door de staking verstoord. De zaak dient om 14.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

'Een vakorganisatie als FNV heeft het recht om acties te organiseren maar actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt onevenredige schade en risico’s met zich mee. Door juist nu acties aan te kondigen kiest FNV willens en wetens voor een frontale aanval op de belangen van de consument die zijn of haar cadeaus voor Sinterklaas wil bestellen, van de webshops die met Black Friday-acties proberen hun klanten te bereiken en van de medewerkers van PostNL, die FNV zegt te vertegenwoordigen', meldt het concern.

Lees ook | PostNL draait miljoenenverlies, hoopt op feestdagen

Stakingsrecht in gevaar

Volgens FNV probeert PostNL echter het stakingsrecht van zijn medewerkers af te pakken. 'De dagvaarding is naar FNV gestuurd, maar feitelijk keert PostNL zich tegen zijn eigen medewerkers. Voor de zoveelste keer. Ze betalen de werknemers te weinig, er is een te hoge werkdruk en nu wordt ook nog geprobeerd om een fundamenteel recht, namelijk dat op staken, te ontnemen. Heel treurig', zegt de vakbond in een reactie.

PostNL wil via een kort geding een staking voorkomen. Het gaat om een actie die voor morgen staat gepland in Zuidoost-Nederland, maar volgens de post- en pakketbezorger wordt de 'essentiële dienstverlening, zoals de bezorging van medische post en rouwpost' door de staking verstoord.
PostNL wil via een kort geding een staking voorkomen. Het gaat om een actie die voor morgen staat gepland in Zuidoost-Nederland, maar volgens de post- en pakketbezorger wordt de 'essentiële dienstverlening, zoals de bezorging van medische post en rouwpost' door de staking verstoord. (ANP / Harold Versteeg)

FNV stelt ook dat de bezorging van medische post en rouwpost helemaal niet in gevaar komt. 'Alle medewerkers willen er alles aan doen om te zorgen dat zulke post op tijd bezorgd wordt, ook tijdens een staking", aldus de bond. Ook stelt FNV dat PostNL een staking kan voorkomen door met een goede cao te komen. "Dat betekent onder meer minimaal 14 euro per uur, lonen mee laten stijgen met de prijzen in de winkels, vaste banen in plaats van uitzend en een goede regeling om eerder te stoppen met werken voor mensen die het zware werk doen', aldus FNV.

Lees ook | PostNL praat met vakbonden CNV en BVPP wel verder over cao

Vorige week werd bekend dat PostNL en vakbonden CNV en BVPP weer met elkaar gaan praten om tot een nieuwe cao te komen. Deze vakbonden legden donderdag een laatste bod van het postbedrijf unaniem naast zich neer, maar willen wel graag weer in gesprek treden. FNV kondigde vrijdag juist acties van post- en pakketmedewerkers aan nadat het bedrijf niet was ingegaan op een ultimatum van de bond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen