Arbeidsmarkt24 nov '22 13:07Aangepast op 24 nov '22 13:41

Overheid neemt 50.000 mensen aan, ondanks schaarste

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal banen bij de overheid is de laatste jaren hard gegroeid. Dat meldt het UWV. Die groei schrijft de uitkeringsinstantie onder meer toe aan de toename van het aantal taken bij de overheid. 'Sinds 2019 zijn er 50.000 banen bijgekomen', zegt arbeidsmarktadviseur Stef Molleman van het UWV.

'Het hangt deels samen met politieke keuzes die worden gemaakt en budgetten die er zijn om personeel aan te kunnen trekken, maar we zien ook dat er over het algemeen meer werk is gekomen bij de overheid de afgelopen jaren, wat dus ook om meer personeel vraagt', zegt Molleman.

Het aantal banen bij de overheid is de laatste jaren hard gegroeid. Dat meldt het UWV.
Het aantal banen bij de overheid is de laatste jaren hard gegroeid. Dat meldt het UWV. (Unsplash)

Schaarste

De arbeidsmarktadviseur ziet vooral een groei bij ICT'ers, financials, specialisten op het gebied van ruimtelijke ordening, juristen en HR-personeel. 'Het gaat vooral om functies waar minimaal hbo-niveau voor wordt gevraagd.' Tegelijkertijd zijn dit volgens Molleman de banen die landelijk gezien 'ontzettend schaars' zijn.

Lees ook | Bedrijven minder selectief met personeelskeuze

'De overheid moet echt concurreren met marktsectoren om personeel aan te kunnen trekken. Dat is een hele uitdaging. Er wordt vaak gezegd dat imago een rol speelt bij de overheid, wat mensen misschien tegenstaat. Dat durf ik niet te zeggen, want je zou ook kunnen denken dat de overheid juist een aantrekkelijke werkgever is qua carrièreperspectief. Maar feit is wel dat we met z'n allen in dezelfde vijver vissen. (...) Het is in sommige functies gewoon ontzettend lastig.'

Bijvoorbeeld voor de energietransitie. 'Je hebt niet alleen bouw- of installatiejongens nodig, maar ook overheidspersoneel voor bijvoorbeeld de bouwprocedures, vergunningsverlening, dat soort zaken. Maar bijvoorbeeld ook bij ICT.'

Lees ook | UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen