Arbeidsmarkt1 dec '22 16:57Aangepast op 21 dec '22 15:01

Personeel met zwaar beroep wil niet tot pensioenleeftijd doorwerken

Auteur: BNR Webredactie

Sociale partners en kabinet stevenen af op een nieuwe botsing over vroegpensioen bij zwaar werk, op het moment dat de Tweede Kamer nog moet stemmen over het pensioenakkoord uit 2019. Volgens CNV dreigen gesprekken hierover met werkgevers en kabinet te stranden, terwijl de vakbond nu al ziet dat miljoenen oudere werknemers hun werk niet volhouden tot hun pensioen. Dat meldt het FD. De huidige regeling voor zware beroepen loopt in 2025 af.

De huidige regeling voor zware beroepen loopt in 2025 af. Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, hoopt dat die regeling wordt verlengd. 'Omdat de pensioenleeftijd snel omhoog ging, hebben we een regeling opgezet waarbij mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen. Daar is een bedrag voor beschikbaar. We hopen nu dat die regeling langer doorgaat. Ook het bedrag dat mensen krijgen, ongeveer 1200 euro, willen we graag hoger zien', vertelt de vakbondsleider.

Sociale partners en kabinet stevenen af op een nieuwe botsing over vroegpensioen bij zwaar werk, op het moment dat de Tweede Kamer nog moet stemmen over het pensioenakkoord uit 2019.
Sociale partners en kabinet stevenen af op een nieuwe botsing over vroegpensioen bij zwaar werk, op het moment dat de Tweede Kamer nog moet stemmen over het pensioenakkoord uit 2019. (ANP / Hans van Rhoon)

'Vroegpensioen niet interessant met laag inkomen'

Hij ziet ook dat dat bedrag omhoog zou moeten, omdat mensen met een laag inkomen anders niet rond kunnen komen. 'Met name mensen met een lager inkomen kunnen geen gebruik maken van de huidige regeling, omdat je ook een deel van je pensioen naar voren moet halen. Als je een klein pensioen hebt, kan je niet zoveel naar voren halen, waardoor het voor mensen met een laag inkomen niet interessant wordt', zegt Fortuin.

Lees ook | Senaat speelt goedheiligman: AOW'ers krijgen toch bonus

Uit onderzoek onder 3000 oudere CNV-leden, dat donderdag naar buiten komt, blijkt dat bijna de helft van de 45-plussers denkt het huidige werk niet tot het pensioen te kunnen volhouden. Omgerekend zou het gaan om twee miljoen mensen. Drie op de vijf werknemers in deze leeftijdsgroep vinden dat ze een zwaar beroep hebben. 'De pensioenleeftijd is versneld omhoog gegaan naar 67, maar dat kan niet iedereen meemaken. Daarom willen we dat die regeling wordt verlengd', aldus Fortuin.

Lees ook| 'Ouderen moeten zelf kunnen beslissen of ze stoppen met werken of niet'

Lees ook | Aanpassingen pensioenwet aangenomen, nieuw stelsel aanstaande


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen