Arbeidsmarkt14 dec '22 06:50Aangepast op 14 dec '22 08:18

'Hogere lonen kunnen leiden tot een aanhoudende hoge inflatie'

Auteur: Jorn Lucas

Werkgeversorganisatie AWVN waarschuwt dat hogere lonen kunnen leiden tot aanhoudende hoge inflatie. 'We zijn er allemaal bij gebaat dat die inflatie naar beneden gaat', zegt directeur Raymond Puts. Volgens de organisatie moeten haar leden daarom terughoudend zijn met structurele loonsverhogingen.

Vakbond FNV wil al langer dat de gestegen inflatie automatisch wordt gecompenseerd door werkgevers en dreigt ook al langer met een hete herfst als dat niet gebeurt. Maar volgens AWVN-directeur Raymond Puts wordt er al veel gedaan. 'De loonontwikkeling ligt nu op zeven procent, dat is exclusief zaken zoals periodieke loonstijgingen. Maar we moeten waken voor een haasje-over-effect, de hogere lonen mogen niet gaan leiden tot een hogere inflatie. We kunnen de inflatie niet volledig compenseren, maar we komen wel in de buurt.'

Lees ook | Voorlopig geen landelijke vierdaagse staking streekvervoer

AWVN geeft aan dat steeds meer werkgevers ook buiten de cao om toezeggingen doen om personeel tegemoet te komen bij de gestegen prijzen, bijvoorbeeld met eenmalige bonussen. 'We proberen wel degelijk samen dit probleem aan te pakken en daar waar het mogelijk is doen werkgevers hun best om dit op te lossen. Maar we zijn er allemaal bij gebaat dat de inflatie weer naar een normaal niveau terugkomt.'

Lees ook | 'Looneis FNV vergroot kan op loon-prijsspiraal'

Winsten verdwijnen

De werkgeversorganisatie schrijft in haar agenda voor het arbeidsvoorwaardenoverleg in 2023 dat 'de flinke winsten waarover in het begin van 2022 werd gesproken zijn snel aan het verdwijnen'. Daarnaast is de geopolitieke situatie nog steeds erg onrustig en is de economie te onzeker. Daarom pleit de organisatie voor een 'passende loonvorming', zo schrijft het FD.

'We hebben dit niet eerder meegemaakt', zegt Puts. In de nota wordt ook gewaarschuwd voor slechtere tijden. In de verschillende sectoren, zoals de bouw en de industrie, staat de winstgevendheid al onder druk door hoge grondstofprijzen.

Malietoren in Den Haag. Werkgeversorganisatie AWVN waarschuwt dat hogere lonen kunnen leiden tot een aanhoudend hoge inflatie.
Malietoren in Den Haag. Werkgeversorganisatie AWVN waarschuwt dat hogere lonen kunnen leiden tot een aanhoudend hoge inflatie. (ANP / Laurens van Putten)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen