Arbeidsmarkt20 jan '23 18:33

Moederbedrijf Google schrapt 12.000 banen

Auteurs: ANP en Remy Kock

Alphabet, het moederbedrijf van techconcern Google, schrapt wereldwijd zo'n 12.000 banen. Dat schrijft topman Sundar Pichai in een e-mail aan het personeel. Het aantal staat gelijk aan ongeveer 6 procent van het personeelsbestand. Alphabet meldde het afgelopen najaar last te hebben van tragere groei doordat adverteerders voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.

Het banenverlies treft alle onderdelen van het Amerikaanse bedrijf. In de memo zegt Pichai 'volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de beslissingen die hier naartoe hebben geleid'. Hij spreekt van een moeilijk besluit na twee jaar van sterke groei van het personeelsbestand. Maar de economische realiteit is inmiddels veranderd, aldus Pichai in de brief. 'Dit zijn belangrijke momenten om onze focus aan te scherpen, onze kostenbasis te herontwerpen en ons talent en kapitaal naar de hoogste prioriteiten te dirigeren.'

Alphabet had eerder al gezegd kosten te willen besparen vanwege de afzwakkende economie. Er zijn inmiddels meerdere ingrepen gedaan in het kostenbestand en het concern was al bezig met het aantrekken van minder nieuwe mensen. Pichai zei wel vertrouwen te hebben in de grote mogelijkheden voor Alphabet in de toekomst.

Alphabet, het moederbedrijf van techconcern Google, schrapt wereldwijd zo'n 12.000 banen.
Alphabet, het moederbedrijf van techconcern Google, schrapt wereldwijd zo'n 12.000 banen. (Unsplash)

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen maakt Alphabet zich - net als veel andere bedrijven - zorgen over de economische ontwikkelingen. 'De economie is duidelijk aan het afzwakken', zegt Versteeg. 'Daar hebben we al cijfers van gezien bij de consumentenbestedingen, want die vielen behoorlijk tegen. We gaan richting een lichte recessie, en Google is heel erg afhankelijk van advertentie-inkomsten.'

Versteeg stelt dat die advertentie-inkomsten vaak het eerst sneuvelen bij bezuinigingen. 'Dus ze gaan zich aanpassen aan de afzwakkende economie.'

'Agressieve actie'

In november schreef de activistische belegger TCI Fund Management in een open brief aan het Californische bedrijf dat er 'agressieve actie' ondernomen moet worden om de kosten omlaag te krijgen. Volgens TCI heeft het bedrijf te veel werknemers en zijn de kosten per werknemer te hoog. TCI vindt dat er in de afgelopen jaren te veel nieuwe werknemers bij Alphabet zijn aangenomen. De investeerder sprak van 'excessieve groei' van het personeelsbestand.

Banen schrappen

Met de forse ingreep in het personeelsbestand volgt Alphabet het voorbeeld van andere grote Amerikaanse techbedrijven. Zo maakte softwareconcern Microsoft donderdag nog bekend 10.000 banen te schrappen, bij webwinkel Amazon verdwijnen meer dan 18.000 arbeidsplaatsen. Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet het mes in ongeveer 11.000 banen. Bij Twitter is onder leiding van Elon Musk al meer dan de helft van het personeel weggestuurd.

Lees ook | Google verplicht om onjuiste informatie te verwijderen

Werknemers van Alphabet in de Verenigde Staten zijn al op de hoogte gesteld van hun ontslag. Voor werknemers elders in de wereld duurt dit proces langer vanwege lokale wetten en regelgeving, aldus het bedrijf. Google Nederland kon niet direct commentaar geven op het nieuws en zei mogelijk later op de dag met een reactie te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen