Arbeidsmarkt25 jan '23 11:29

Personeelstekort bedreigt energietransitie

Auteur: Jorn Lucas

Het tekort aan technisch personeel bereikt een recordniveau. Het aantal openstaande vacatures die inzetbaar zijn voor de energietransitie is in december opgelopen tot 36 procent. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. En dat tekort heeft gevolgen voor de energietransitie, stellen de onderzoekers.

Volgens Sonny Duijn, sector econoom bij ABN Amro, zijn de tekorten vooral te vinden bij installatiemonteurs, isoleerders van muren, daken en vloeren en werknemers in de grond- weg- en waterbouw. 'De energietransitie is belangrijk om problemen op het gebied van de klimaatcrisis aan te kunnen pakken, daar zijn investeringen en personeel voor nodig.'

Lees ook | Tennet: 'Mensen willen geen hoogspanningsmast in de tuin'

Regionale verschillen

Uit het onderzoek blijkt ook dat de tekorten groter zijn in grote steden dan in kleine steden. Volgens ABN Amro kan in Groningen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam meer dan de helft van de vacatures niet worden vervuld. 'Dat is heel veel', zegt Duijn.

Het tekort aan technisch personeel bereikt een recordniveau. En dat tekort heeft gevolgen voor de energietransitie, blijkt uit onderzoek.
Het tekort aan technisch personeel bereikt een recordniveau. En dat tekort heeft gevolgen voor de energietransitie, blijkt uit onderzoek. (Unsplash)

Het probleem staat wel op de radar, maar 'het tij is nog lang niet gekeerd'. Volgens Duijn moet vooral het welzijn van de werknemers in deze sectoren worden verhoogd. 'Als de arbeidsvoorwaarden en veiligheid in de technische beroepen beter wordt, dan wordt deze sector interessant voor mensen die van baan willen wisselen', zegt Duijn.

Zzp

Een krappe arbeidsmarkt biedt wel kansen voor zzp’ers. Zo werden er in de eerste drie kwartalen van 2022 ruim 3.400 zelfstandige bouwinstallateurs opgericht; zo’n 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees ook | Oppositie wil subsidie op zonnepanelen behouden

De mogelijke keerzijde van deze groei is dat zelfstandigen de arbeidsmarkt kunnen betreden zonder gekwalificeerde opleiding of certificering. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het werk, melden de onderzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen