Arbeidsmarkt31 jan '23 15:05

Bonden en werkgevers clashen over nieuwe ziekenhuis-cao

Auteur: Jorn Lucas

Vakbonden dreigen met acties nu een akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao is afgeketst. Een loonsverhoging van 13 procent voor de komende twee jaar is tot verbijstering van de ziekenhuizen afgewezen, maar de bonden zeggen goede redenen te hebben.

Volgens de bonden is een 'serieus' bod met een loonsverhoging met 15 procent 'opeens op het laatste moment' door de ziekenhuizen 'van tafel geveegd.' 'Onacceptabel', zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91, vakbond voor zorgprofessionals.

Vakbonden dreigen met acties nu een akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao is afgeketst.
Vakbonden dreigen met acties nu een akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao is afgeketst. (ANP / ANP)

De huidige cao loopt 1 februari af, het laatste overleg is maandagochtend begonnen. 'Na 17 uur onderhandelen waren we er zo goed als uit. Maar plots is een slechter voorstel op tafel gelegd en dan neem je de bonden en de zorgmedewerkers niet serieus', meent Salden. Het bod van de ziekenhuizen behelsde een loonsverhoging van 10 procent voor een jaar en een verhoging van 13 procent in het tweede jaar.

Lees ook | '90 procent van de ziekenhuizen draait volgend jaar verlies'

Eindbod

Dat dit bod niet is geaccepteerd, is volgens NVZ-voorzitter Ad Melkert 'onbestaanbaar.' 'Dit hadden we echt niet kunnen bedenken. Dat de vakbonden nu afhaken is verbijsterend, het is echt niet te geloven dat de bonden dit op deze manier laten liggen.' De ziekenhuizen komen vandaag met een eindbod, voor de bonden 'een laatste kans' nadat ook na de vorige handelingsronde op 20 januari tot niets is uitgelopen.

Wat NU'91-voorzitter Salden betreft moet in het eindbod onder meer 'recht worden gedaan aan fatsoenlijke lonen.' Als daar niet aan wordt voldaan, gaan de bonden mogelijk over tot acties. 'Met de hoge werkdruk, het hoge verzuim en de slechte salarissen die nog lang niet marktconform zijn is het denkbaar dat het zorgpersoneel zegt dat het genoeg is geweest.'

Lees ook | Looneis als 'duivels dilemma' voor ziekenhuizen

'Belachelijk'

'Er leek een akkoord op tafel te liggen, met goede afspraken, maar daar kon de achterban van de NVZ zich blijkbaar niet in vinden. De onderhandelaars liepen even weg en toen bleek dat er toch geen akkoord was, ze zaten blijkbaar aan tafel zonder mandaat', zegt een woordvoerster van FNV Zorg & Welzijn tegen het ANP. Ze noemt de gang van zaken 'echt belachelijk'.

Volgens de NVZ zijn acties op dit moment 'buitenproportioneel en onnodig', volgens de vereniging hebben de bonden tijdens de onderhandelingen niet de indruk gewekt bereid te zijn een nieuwe cao af te sluiten. Naast NU'91 zijn ook FNV Zorg & Welzijn, FBZ en CNV Zorg & Welzijn betrokken bij de onderhandelingen over een nieuwe cao.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen