Arbeidsmarkt7 feb '23 05:46Aangepast op 7 feb '23 14:15

Ondernemers vrezen voortbestaan door invoer minimumuurloon

Auteur: Jorn Lucas

Een wetsvoorstel dat een andere berekening van het minimumloon beoogt, zorgt voor ongerustheid bij ondernemers. De lonen zouden er te snel door stijgen, schrijft het FD. 'Huilie, huilie', reageert vakbond FNV. 'Ze gunnen hun mensen geen fatsoenlijk loon.'

Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks, vandaag bespreekt de Eerste Kamer de initiatiefwet. Volgens die wet wordt het minimumloon berekend op basis van een uurloon in plaats van een vast maandbedrag. 'Dat betekent dat iemand die 38 uur werkt, er 5 procent op vooruitgaat. Iemand die 40 uur werkt, gaat er 10 procent op vooruit', zegt FD-journalist Frits Conijn. Het is de bedoeling dat de wet vanaf begin 2024 wordt ingevoerd.

Op 7 juni 2022 ging de Tweede Kamer akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks. Deze dinsdag buigt de Eerste Kamer zich erover. Daarbij dient een twintigtal brancheorganisaties een petitie in, waaronder Inretail, Techniek Nederland, tuincentra en de Nederlandse Beveiligingsbranche.
Op 7 juni 2022 ging de Tweede Kamer akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks. Deze dinsdag buigt de Eerste Kamer zich erover. Daarbij dient een twintigtal brancheorganisaties een petitie in, waaronder Inretail, Techniek Nederland, tuincentra en de Nederlandse Beveiligingsbranche. (ANP / ANP / Marco de Swart)

Lees ook | Ondernemers vrezen voortbestaan door hoger minimumuurloon

Tegemoetkoming

Deze kosten komen voor rekening van de ondernemers. Die stellen als tegemoetkoming een verlaging van de werkgeverslasten voor, naast een verdere fasering van de invoer van het minimumuurloon.

'Vergeet ook niet dat bedrijven sinds oktober de belastingen waar ze tijdens corona uitstel voor kregen, alsnog moeten betalen.' Die kosten komen bovenop de gestegen loon-, energie- en huurkosten, zegt Conijn.

Lees ook | Ruimte voor extra loon verschilt per sector

Vandaag dienen enkele brancheorganisaties daarvoor een petitie in, waaronder Inretail, Techniek Nederland, tuincentra en de Nederlandse Beveiligingsbranche. Conijn: 'Ik denk niet dat ze het idee hebben dat er nog veel aan het wetsvoorstel veranderd kan worden, de petitie is vooral bedoeld om hun zorgen te uiten.'

De verhogingen moeten wel betaald kunnen worden, schrijven de brancheorganisaties in hun petitie. Want anders gaan er straks 'zelfstandige ondernemers en banen verdwijnen'. Dat geldt volgens de branches zeker nu er als gevolg van twee coronajaren geen buffers meer zijn bij de ondernemingen.

Lees ook | Ruimte voor extra loon verschilt per sector

'Huilie, huilie', zegt vakbond FNV tegen de krant. 'Eigenlijk laten de werkgevers daarmee weten dat hun medewerkers geen inkomen verdienen waar ze van kunnen rondkomen. En dat terwijl het vaak om goedlopende bedrijven gaat', zegt Zakaria Boufangacha van de vakbond tegen het FD.

Lees hier het artikel in het FD


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen