Als zorgpersoneel met minder mensen hetzelfde werk uit kan voeren, is die vijf procent loonsverhoging wél haalbaar, zo onderzocht de bank. 'Met vijf procent minder mensen zou de looneis van 10 procent prima binnen het budget passen. Als het aan de ene kant niet minder kan, dan moet het aan de andere kant', vertelt Van Balen.
Dat is volgens de bank geen kwestie van harder werken, wel moeten ziekenhuizen hun werk efficiënter verdelen. Onderling, maar ook naar mensen van buiten het ziekenhuis.

Volgens Van Balen is het al een wens van de sector om zorg meer naar andere zorglagen te verplaatsen, om op die manier ziekenhuizen te ontlasten. Dit is afgesproken in het integraal zorgakkoord. 'Dat is in de praktijk alleen zo lastig dat ze het niet uitvoeren. In die zin is deze staking een cadeautje, want nu moeten ze wel.'
Lees ook | Personeelstekort zorg kan probleem worden bij komende coronagolf
Deze aanpak vraagt om meer regionaal overleg: 'Je moet met elkaar om de tafel gaan en kijken hoe bijvoorbeeld de huisarts, de thuiszorg of de ouderenzorg de verantwoording kan nemen. Dat is lastig, maar ze zijn het al overeengekomen.'
24 uur staking
Het ziekenhuispersoneel van 64 ziekenhuizen legt komende donderdag vanaf 8 uur 's ochtends grotendeels het werk neer. Tijdens de staking, die 24 uur duurt, wordt wel spoedeisende zorg verleend. Zorgafspraken zonder spoed worden verplaatst naar andere dagen. De bonden willen naast tien procent loonsverhoging ook betere afspraken over werktijden en roosters.
Lees ook | Bonden overwegen stakingen openbaar vervoer af te blazen