Arbeidsmarkt29 mrt '23 06:01Aangepast op 29 mrt '23 09:28

Na drie maanden al evenveel stakingen als in normaal jaar

Auteur: BNR Webredactie

Na drie maanden zijn er evenveel stakingen als in een gemiddeld jaar, zo meldt vakbond FNV. De teller staat inmiddels op bijna 24 acties bij sectoren en bedrijven. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de afgelopen tien jaar. Met een recordaantal van dertig ultimatums, is de bond ervan overtuigd dat 'FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao.'

Werknemers van gemeenten, streekvervoer, ziekenhuizen en bedrijven zoals PostNL, Etos, Bijenkorf, ING, Sabic en Douwe Egberts hebben gestaakt. Vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van vakbond FNV legt uit: 'Veel leden zien dat er nog steeds goede winsten worden gemaakt, terwijl zij moeten beknibbelen op hun uitgaven door de torenhoge inflatie. Tegelijkertijd zien zij dat ze heel hard nodig zijn. Deze cocktail maakt dat zij in actie willen komen voor een loon dat hen in staat stelt om aan het einde van de maand nog steeds evenveel boodschappen te kunnen betalen.'

Lees ook | Europa gebukt onder stakingen om torenhoge inflatie

De loonsverhogingen van 12 procent bij gemeenten, 16,9 procent in de havens en 10 procent bij Chabot hebben volgens Boufangacha een aanstekelijk effect op andere werknemers. 'De inflatie daalt langzaam en de lonen lopen achter, dus ik verwacht ook elders een taaie loonstrijd. Wij vinden dat Nederland beter verdient', aldus Boufangacha.

Medewerkers van tientallen ziekenhuizen deden 24 uur lang alsof het een zondag is, wat inhoudt dat in principe alleen spoedzorg doorgaat. De vakbonden eisen betere cao-afspraken.
Medewerkers van tientallen ziekenhuizen deden 24 uur lang alsof het een zondag is, wat inhoudt dat in principe alleen spoedzorg doorgaat. De vakbonden eisen betere cao-afspraken. (ANP / Laurens van Putten)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen