Arbeidsmarkt23 mei '23 15:07

Verbazing over wilde staking bij autofabriek Nedcar

Auteur: ANP

De directie van autofabrikant VDL Nedcar is verbaasd over een korte wilde staking bij de autofabriek van Nedcar in Born. Werknemers hebben vanmorgen enkele uren het werk neergelegd. Volgens de directie ontstond de onrust als gevolg van een krantenartikel, waarin werd gesproken over mogelijke stakingen in de fabriek nadat overleg tussen vakbonden en VDL maandag mislukt zou zijn.

Een woordvoerder van VDL ontkent dat de bonden en directie er niet zijn uitgekomen. Er zou juist sprake zijn van een 'constructief overleg met de bonden'. Over de uitkomst van dat overleg gaan de vakbonden later deze week hun leden raadplegen.

Lees ook | Week met stakingen bij Mentos, Nedcar en Philips

Werknemers tijdens een eerdere staking bij VDL. Vandaag is tijdens een wilde staking het werk enige tijd neergelegd.
Werknemers tijdens een eerdere staking bij VDL. Vandaag is tijdens een wilde staking het werk enige tijd neergelegd. (ANP / ANP)

Onrust

'Tot 08.15 uur is er geproduceerd in de fabriek', zegt VDL. 'Toen ontstond onrust over het krantenartikel en heeft een aantal mensen het werk neergelegd. Wij hebben deze mensen bijgepraat over wat er daadwerkelijk is gebeurd, waarna het werk rond 10.30 uur weer is hervat.'

Hij zei dat niet de hele productie al die tijd stil heeft gelegen. 'Op sommige onderdelen is gewoon doorgeproduceerd.' VDL wacht de ledenraadpleging door de bonden af, zei hij nog. 'Daarna melden de vakbonden zich weer bij ons.'

‘We hebben maandag tot in de late uurtjes onderhandeld’
Abdel Lahssaini, ondernemingsraad VDL Nedcar

Ondernemingsraad en vakbonden keuren de wilde staking af. 'We zitten middenin een onderhandelingstraject', zegt voorzitter Abdel Lahssaini van de ondernemingsraad. 'We hebben maandag tot in de late uurtjes onderhandeld. Dinsdag kregen de vakbonden niet eens de tijd om iedereen bij te praten en brak de werkonderbreking uit.'

Lees ook | Wilde staking uitgebroken bij Nedcar

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er een wilde staking uitbreekt bij Nedcar. Enkele weken geleden was er ook een wilde staking die twee dagen duurde en uiteindelijk werd gevolgd door een reguliere staking. Daarna kwamen de partijen nieuwe onderhandelingen overeen, die maandag begonnen.

De bonden willen een verbeterd sociaal plan in de aanloop naar de verwachte massaontslagen, omdat een contract met BMW voor de productie van MINI's in Born begin volgend jaar afloopt en er geen opvolger is gevonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen