Arbeidsmarkt2 jun '23 16:53

Bakkers dreigen met staking

Auteur: ANP

Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriële en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.

Bakkers maken zich op om te gaan staken.
Bakkers maken zich op om te gaan staken. (Unsplash)

FNV en CNV spreken van een loonsverhoging die 'veel te weinig' is. Verder willen de bonden een regeling in de tweejarige cao vastleggen om vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Volgens de vakbonden zijn er zo'n 7000 mensen werkzaam in industriële bakkerijen en een kleine 44.000 bij ambachtelijke bakkerijen.

Lees ook | Bonden en Albert Heijn eens over nieuwe cao

Bakkers hebben het afgelopen jaar onder meer te maken gekregen met fors hogere energiekosten. Maar inmiddels zijn die weer flink gedaald.

Werkgeversorganisaties zeggen dat ze niet aan die hoge eisen kunnen voldoen, onder andere omdat de energiecrisis per bedrijf verschillende economische gevolgen heeft gehad. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging, die respectievelijk voor industriële en ambachtelijke bakkers spreken, vinden dat ze 'prima voorstellen' hebben gedaan.

Lees ook | Zuivelbedrijven gaan niet in op ultimatum bonden in cao-conflict


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen