Arbeidsmarkt5 jun '23 12:54

Stakingen VDL NedCar wegens groot ontslag

Auteur: Deen Van Essen

Vandaag staken de werknemers van VDL NedCar in Holtum. De laatste autofabriek van Nederland heeft bekend gemaakt een deel van het personeel te ontslaan. Het zou maar liefst om 1800 tot 1900 banen gaan, dat is ongeveer de helft van de werknemers.

Voorzitter van MKB-Limburg Martijn van Helvert zegt goed te begrijpen dat werknemers ongerust zijn. 'Het gaat toch om je baan.' Mogelijk jaagt VDL NedCar met dit besluit ook klanten voor de toekomst weg. 'Dat is nooit een mooie reclame', aldus Van Helvert.

MKB-Limburg zegt dat staken niet helpt bij dit soort kwesties. De directie van VDL NedCar heeft bekend gemaakt dat het sociaal plan waar de werknemers naar streven onbetaalbaar is. Van Helvert zegt dat MKB-Limburg moeilijk tussen de twee partijen kan komen. 'Ontslagen worden is nooit fijn, maar als er een moment moet zijn, is dit niet eens het slechtste moment.' Van Helvert doelt op het grote personeelstekort waarmee het midden- en kleinbedrijf in de regio kampt. 'We hebben de handen, hoofden en mensen keihard nodig.'

Lees ook | VDL-personeel: 'Onderteken niet meteen ontslagvoorstel'

Oplossingen

MKB-Limburg en het UWV hebben de handen ineengeslagen om een banenmarkt te organiseren voor de werknemers die in november ontslagen gaan worden. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben veel mensen nodig, dus daar kunnen de partijen elkaar helpen. Ook de toeleveranciers van NedCar kunnen met deze veranderingen in de problemen komen.

‘Ontslagen worden is nooit fijn’
Martijn van Helvert, MKB-Limburg

Als een groot bedrijf drastisch krimpt wordt dat sterk gevoeld in de regio. Volgens Van Helvert zijn gelukkig niet alle bedrijven afhankelijk van NedCar. 'We hebben meer mooie bedrijven in de autobranche, de installatiebranche, de zonnepanelenbranche, noem maar op. Hier zijn nog heel veel mensen nodig en ze zijn van harte welkom.'

Medewerkers van autofabriek VDL Nedcar leggen opnieuw het werk neer. Met de stakingen willen ze een beter sociaal plan afdwingen voor personeel dat de baan kwijtraakt door het aflopen van het productiecontract met BMW. Daardoor heeft de fabriek straks geen grote opdrachtgever meer.
Medewerkers van autofabriek VDL Nedcar leggen opnieuw het werk neer. Met de stakingen willen ze een beter sociaal plan afdwingen voor personeel dat de baan kwijtraakt door het aflopen van het productiecontract met BMW. Daardoor heeft de fabriek straks geen grote opdrachtgever meer. (ANP / ANP / Rob Engelaar)

Volgens Van Helvert waren de arbeidsvoorwaarden bij NedCar niet slecht door de vele onregelmatige diensten. Het is nu aan de mkb'ers om de werknemers te verleiden voor hen te komen werken, denkt Van Helvert. 'Daar zit ook nog wel wat werk in aan de kant van de werkgevers. En dat is nu de ook de taak van de arbeidsmarkt op dit moment.'

Lees ook | Massaontslag bij autofabriek VDL Nedcar, bijna helft personeel weg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen