Arbeidsmarkt9 jun '23 12:15

Ziekteverzuim relatief hoog, maar lager dan begin vorig jaar

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben werkgevers minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. 'Veel mensen vallen uit met een 'simpele' griep, maar herstellen heel moeilijk', zegt voorzitter Willem van Rhenen van Arbo Unie.

De zorg was met een verzuimcijfer van 8,1 procent opnieuw de sector waar werknemers zich het vaakst ziek meldden. Bij financieel dienstverleners was het verzuim het laagst.
De zorg was met een verzuimcijfer van 8,1 procent opnieuw de sector waar werknemers zich het vaakst ziek meldden. Bij financieel dienstverleners was het verzuim het laagst. (ANP / Hollandse Hoogte / Roger Dohmen)

Het ziekteverzuim kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 5,7 procent, wat betekent dat per duizend werkdagen 57 verloren gingen door ziekte van personeel. In dezelfde periode vorig jaar kwam het verzuim nog uit op 6,3 procent. 'Vanaf 2014 zien we een toenemende trend', licht voorzitter Willem van Rhenen van Arbo Unie toe. 'En het aantal blijft maar stijgen. Vorig jaar was het percentage exceptioneel hoog.'

Ziekteverzuim in de zorg

De zorg was met een verzuimcijfer van 8,1 procent opnieuw de sector waar werknemers zich het vaakst ziek meldden. Bij financieel dienstverleners was het verzuim het laagst. Het ziekteverzuim was in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder.

Lees ook | Werkgevers zetten te weinig in op personeelsbehoud

Vooral psychische klachten

Onlangs berekende Nationale-Nederlanden dat ziekteverzuim de Nederlandse economie vorig jaar ruim 27 miljard euro heeft gekost, waarmee de schade met 9 miljard euro steeg ten opzichte van 2021. Volgens de verzekeraar speelt vooral een toename van psychische klanten op het werk of privé een grote rol. Mentale problemen zoals overspannenheid of burn-outs zorgen namelijk voor veel langere uitval van personeel dan een griepje of verkoudheid.

Lees ook | Ziekteverzuim jongvolwassenen stijgt spectaculair, vooral psychische klachten

Toch vallen volgens de Arbo Unie-voorzitter vaak mensen uit met een 'simpele' griep. 'Waarvan ze vervolgens heel moeilijk herstellen.' Op je werk kunnen opladen is volgens Van Rhenen heel belangrijk om ziekteverzuim te voorkomen. 'Maar dat kan op sommige werkplekken niet.' Als voorbeeld noemt hij de zorg. 'Daar is het zo druk, dat je niet eens de tijd hebt voor een gesprekje met een patiënt. En juist dát kan een oplaadmoment zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen