Ask my anything28 feb '18 19:03Aangepast op 12 mrt '18 14:37

Bezwaar aantekenen tegen WOZ-waarde loont!

Auteur: BNR Webredactie

Veel huizenbezitters kennen inmiddels de WOZ-waarde van hun huis en deze week wordt deze bij de rest van Nederland bekend. Maar wat als je het niet eens bent met de hoogte van de WOZ?

DEN HAAG - Voor 1 April 2011 moet de aangifte over 2010 weer bij de belastingdienst binnen zijn. ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Voor 1 April 2011 moet de aangifte over 2010 weer bij de belastingdienst binnen zijn. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Als de WOZ-waarde te hoog is, betaal je te veel onroerendezaakbelasting (OZB) en waterschapslasten', stelt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. De hoogte van de WOZ bepaalt niet alleen de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB). 'Mensen beseffen vaak niet dat erfbelasting, schenkbelasting, inkomensbelasting, de verhuurheffing en zelfs de hoogte van de huur direct gekoppeld is aan de WOZ-waarde', vertelt Michel Uyen, de directeur van Previcus Vastgoed, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verlagen van de WOZ-waarde. Een lagere WOZ-waarde zou je dus geld kunnen schelen.

Hoger aangeslagen

Bezwaar aantekenen dan maar? Tegen de hoogte van de OZB kun je geen bezwaar aantekenen, maar tegen de hoogte van de WOZ-waarde wel. 'Als een huis naast je bijvoorbeeld identiek aan het jouwe is, maar je bent hoger aangeslagen dan je buurman heb je een goed argument om bezwaar te maken' volgens André de la Porte. 'De helft van de bezwaarmakers heeft succes', vervolgt André de la Porte.

Geschikt

Ook Michel Uyen bevestigt dat de helft van de bezwaren die zij ontvangen gegrond zijn. 'Maar als ze afgewezen worden, moet jezelf in beroep en dan haken toch veel mensen af', vervolgt Uyen. 'Een beroepsprocedure bij de rechtbank is voor veel mensen te veel'. Toch vindt Uyen dat het wel zin heeft om naar de rechter te stappen. Qua beroepsprocedure hebben ze bij Previcus Vastgoed een slagingspercentage van 85 procent. 'Meer dan de helft van de zaken wordt voor de rechter zelfs al geschikt', besluit Uyen zijn betoog.

Onderstaande kaart van Esri, specialist in kaarttechnologie, geeft de gemiddelde WOZ-waarden in Nederland weer:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen