Ben van der Burg14 jul '16 21:39Aangepast op 15 jul '16 06:40

Medelijden met de Pokémon Go-speler

Auteur: Ben van der Burg

Een 23-jarige Pokémon Go-speler uit Nijmegen verloor afgelopen week zijn baan. Hij keek dwangmatig naar zijn mobiel.

Ben van der Burg
Ben van der Burg

Na de publiciteit rondom het ontslag krijgt de jongen een tweede kans. Zijn baas: ‘Het is een geweldig gemaakt spel, dus ik snap [de verslaving] wel een beetje.' Drie Tilburgers zijn afgelopen week om half vier in de ochtend beroofd van hun telefoon nadat ze in een park hun Pokémon-collectie wilden vergroten. ProRail klaagde dat mensen over het spoor liepen. Het AMC in Amsterdam liet weten dat de zieke Pokémon in de kelder in goede handen is, maar dat schatzoekers niet welkom zijn in het ziekenhuis. Nog niet tenminste ;-).

De wereld is gek geworden.

Met de augmented reality game Pokémon Go voegen we een zinloze tijdsbesteding toe aan de dagen die we vullen. Wat heeft het voor zin om je uren bezig te houden met het verzamelen van een Beedrill, Eevee, Gastly, Colbat, Jigglypuff, Fearow of Goldeen?

Even wat cijfers. Een Amerikaan besteedt ruim elf uur per dag aan media en tech-gerelateerde activiteiten. Denk aan het kijken naar Narcos op Netflix, het spelen van Pokémon Go op je mobiel, lurken op Twitter, foto’s posten op Facebook, het maken van stories op Snapchat en het lezen van ‘A little life’ van Hanya Yanagihara. Ze slapen ruim zeven uur, werken en studeren ruim zes uur en besteden aan eten, sporten, winkelen ook ruim zeven uur. Totaal meer dan 24 uur. De moderne mens multitaskt.

Ik las ooit dat we wereldwijd 250 miljoen uur per maand Angry Birds op de mobiele telefoon speelden. Dat was tijdens de crisis. Als al die uren die denkkracht en al die energie aangewend zouden zijn om de crisis te bezweren dan hadden we nu gelachen om het huidige probleem met de Italiaanse banken.

Volgens de OECD zijn onze productiviteitscijfers tussen 2004 en 2014 dramatisch slechter dan de acht jaar daarvoor. Natuurlijk heeft de crisis daar invloed op gehad. Bij de bestudering van de specifieke getallen zie je echter ook na de crisis bij de meeste ontwikkelde landen een dalende trend van onze productiviteit.

We hechten veel waarde aan zelfbeschikking. Stel je voor dat de kerk gaat bepalen wat we moeten denken. Stel je voor dat iemand als Poetin of Erdogan je de wetten voorschrijft?

En wat doen wij in onze Westerse wereld? Zodra ons jeugdsentiment gecombineerd wordt met een aansprekende technologie dan laten we ons leiden door uren een spelletje op onze telefoon te spelen.

Zo beslissen we niet zelf meer wat we het komend weekend gaan doen. Dat bepalen Google en Nintendo, de eigenaren van Pokémon Go.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen