Bernard Hammelburg22 okt '14 06:37

Column Bernard Hammelburg | Ebola-hysterie

Auteur: Bernard Hammelburg

Mag het Ebola nieuwsvirus een tandje lager? Ik weet het: voor de meer dan drieduizend Afrikaanse slachtoffers is het een ramp, maar als je de berichten volgt lijkt het warempel of we aan de rand van het Armageddon staan.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Ministers beleggen topconferenties, de Wereld Gezondheids Organisatie wordt bedolven onder verwijten over falend beleid

De Amerikaanse politiek en media zijn de absolute kampioenen. Radio en TV besteden er uren aan, de kranten schrijven pagina’s vol. Ik ben geen fan van Fox News, maar commentator Shep Smith vatte het prachtig samen: op de totale Amerikaanse bevolking van 320 miljoen mensen, zijn in totaal drie mensen besmet. Smith noemt het paniekzaaierij en hysterie, onder druk van de politiek, waar president Obama, vlak voor de tussentijdse verkiezingen, wil aantonen alles onder controle te hebben, en de Republikeinen willen bewijzen dat hij blundert.

In heel Europa is er tot nog toe één slachtoffer, op een bevolking van ongeveer 500 miljoen. Eén slachtoffer. Waar is het perspectief?

Jaarlijks krijgen wereldwijd 8,5 miljoen mensen malaria, waarvan 1,3 miljoen overlijden. De gewone griep: jaarlijks tussen de drie en vijf miljoen patiënten, van wie er tussen een kwart en half miljoen sterven. Alleen al in Nederland kost de griep per jaar 140 mensen het leven.

Natuurlijk is het doodeng, zo’n virus dat af en toe uit het niets opduikt. Maar het gebeurt, en de virologen lopen altijd achter de feiten aan. Dat kan niet anders. Je kunt het heel moeilijk zien aankomen, en het duurt altijd maanden voordat er een vaccin is ontwikkeld. Soms hebben ze het een beetje laat in de gaten. Maar we zitten niet in de plaag uit de Middeleeuwen of de Spaanse griep uit 1918.

Kortom: mag het een tandje lager?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen