Bernard Hammelburg26 jun '13 06:33

Column Bernard Hammelburg | Mursi’s leugens

Auteur: Bernard Hammelburg

Voor Mohammed Mursi, de Egyptische president, komt zondag misschien het uur van de waarheid.

Mursi is dan precies een jaar aan de macht, en elke politieke partij heeft grote demonstraties aangekondigd.

Zijn eigen Moslimbroeders dreigden vorige week al er stevig op los te meppen als de oppositie de straat op gaat. De oppositie noemt de president een schurk en een oplichter, en eist nieuwe verkiezingen.

De Egyptische revolutie is in vele opzichten een tragedie. In de eerste plaats omdat de oppositie een ongeorganiseerde bende is, die verbijsterd en gedesillusioneerd toekijkt, verontwaardigde statements aflegt en hardgrondig klaagt, over Mursi en over elkaar; en verder niets. In de tweede plaats omdat de Moslimbroeders, Mursi’s regeringspartij, zich niet hebben ontwikkeld tot een soort brede, islamitische middenpartij, maar tot een radicaalislamitische club, die de rechtsorde en andere mechanismen van de macht naar zijn hand zet. Maar vooral omdat het Egyptische volk minder inkomen, minder banen, minder te eten en minder hoop heeft dan voor de revolutie.

De verhalen die dagelijks naar boven komen blijven verontrustend. Mursi moest deze week de benoeming intrekken van een nieuwe gouverneur van Luxor, omdat diens islamistische politieke partij in 1997 een toeristenbus had opgeblazen, waarbij 55 mensen omkwamen. Zondag verscheen er een ander eng verhaal. Mursi, een voormalige politiek gevangene, heeft altijd beweerd dat hij in 2011 is bevrijd door verontruste burgers. Justitie in Egypte onderzocht het, en concludeert dat het een aanval betrof van de Moslimbroeders, in samenwerking met Hezbollah en Hamas. Je zou kunnen zeggen: wat maakt het uit – Mursi is waarschijnlijk terecht bevrijd. Maar waarom heeft hij er dan consequent over gelogen?

Omdat Mursi over alles liegt. Over de rechtstaat die er zou komen, een offensief tegen corruptie en vriendjespolitiek, ruimte voor een vrije pers. De Europese Unie zag een miljard euro hulp aan Egypte, bedoeld om de rechtstaat te verbeteren, verdampen, inclusief ruim 300 miljoen Nederlands belastinggeld. Mopperende Tweede Kamerleden hebben gelijk: stoppen met deze onzin.  Het eerste jubileumjaar van Mohammed Mursi, a.s. zondag, is een ideaal moment.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen