Bernard Hammelburg8 jun '11 08:00Aangepast op 15 jun '11 07:33

[08-06] Hammelburg: beste advies is stoppen met eten

Auteur: Edme Koorstra

Hier is het beste advies na een weekje komkommercrisis: helemaal stoppen met eten. Je zou kunnen zeggen dat daaraan zekere nadelen kleven. Maar je weet in elk geval zeker dat je geen gevaarlijke bacterie opknabbelt. En je valt er gegarandeerd van af.

Zelden heeft de Europese Unie zo’n bewijs van onvermogen geleverd als de afgelopen week. Met Duitsland als luidruchtige dirigent, sprintte een hysterisch koor van politici en deskundigen van de ene blunder naar de andere. Eerst waren komkommers levensgevaarlijk, toen tomaten, toen rood vlees, toen taugé.
Natuurlijk trekt elk normaal mens zich het lot van tientallen doden en duizenden zieken aan, maar om als kippen zonder kop, en tegen beter weten in, hele sectoren – wat heet: hele landen – als oorzaak van het leed aan te wijzen is niet simpelweg onverstandig, maar ronduit stupide.
Pas gisteren deed de Europese Unie wat ze meteen had moeten doen: een speciale top beleggen en de zaken eens rustig op een rijtje zetten. In plaats daarvan wezen de lidstaten vanaf het begin elkaars boeren aan als boosdoeners en sloten zij de grenzen voor elkaars voedsel.
Toen Rusland, heel begrijpelijk, het zekere voor het onzekere nam en de invoer van Europees voedsel staakte, gingen dezelfde Europese landen die eerst tegen elkaar tekeer waren gegaan, nu tekeer tegen Rusland, dat veel te hard van stapel was gelopen.
Dat de Russen zitten te springen om onze verse groenten en het zichzelf dus erg moeilijk maakten, en dat ze hun besluit niet voor hun lol namen, maar omdat de Europeanen ze de stuipen op het lijf joegen, hoorde je in de Europese Unie nergens.
Het is de zoveelste keer dat de EU laat blijken een gelegenheidsclubje te zijn, en geen unie, met een parlement dat door de lidstaten zorgvuldig tandeloos wordt gehouden. Geen buitenlands beleid, geen defensiebeleid, geen gezondheidsbeleid, geen crisisbeleid en al helemaal geen communiebeleid.
Afijn, deze blamage zal wel weer snel vergeten zijn, en dan kunnen we de draad oppakken waar we waren gebleven: mopperen op Griekenland. En denk erom: neem het zekere voor het onzekere en stop helemaal met eten.
hammelburg@bnr.nl


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen