Bernard Hammelburg8 aug '12 06:57

Column Bernard Hammelburg | List en bedrog op olympisch niveau

Auteur: Bernard Hammelburg

Wat jammer toch dat list en bedrog geen olympische sport is, want het zou een fantastische race worden. Nederland scoort hoog met zwemmen en zeilen, en vast ook met zwalken.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Denk maar aan het Kunduz-akkoord, een monsterverbond tussen politieke vijanden met als doel Nederland te behoeden voor het verlies van de AAA-status. De truc lukte, met een schouderklop van de rating agencies. Een paar maanden later dreigen diezelfde agencies met een afwaardering, maar Den Haag doet alsof het ons nauwelijks aangaat. Kennelijk was een afwaardering helemaal niet erg, en dus rust de Kunduz-coalitie op list en bedrog. Ik zou zeggen: brons voor Nederland.

En wat dacht u van Duitsland? Daar blijft Angela Merkel zich maar koppig vastklampen aan een onhoudbare positie. De grootste Duitse economen maken elkaar uit voor rotte vis, in wat de plaatselijke media de “economenstrijd” noemen, maar iedereen weet hoe het afloopt. Natuurlijk gaat ook Merkel uiteindelijk door de bocht met een giga-injectie in de euro en de zwakke landen, anders gaan de Duitse grootbanken failliet. Haar gesputter is voor de Bühne, het is allemaal list en bedrog. Duitsland verdient zilver.

En de winnaar? Het goud? Dat gaat natuurlijk naar Mario Draghi, die keurige ambtenaar, die kleurloze baas van de Europese Centrale Bank. Mister Vertrouwen. Mister Fatsoen. Die eerst met droge ogen beweert dat Europa wát dan ook zal doen om de euro te redden – “whatever it takes” – om dat enkele dagen later met lange technische volzinnen in vrijwel onbegrijpelijke orakeltaal terug te nemen.

Niemand grijpt in. Geen Merkel of Rutte die roept: “Weg met die man. Die man zegt maar wat. Die man zwalkt.” Want dat zeg je niet tegen een concurrent in de wedstrijd list en bedrog, al is het geen olympische sport.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen