Beurs3 dec '15 16:09

Wie dansen er allemaal naar de pijpjes van Grolsch?

Auteur: BNR Webredactie

SABMiller en AB Inbev gaan Grolsch verkopen. En dus komt ook de geruchtenstroom op gang. Wie gaat er met de buit vandoor? Heineken? Carlsberg? Het Amerikaanse Molson-Coors? Of toch de familie De Groen die de brouwer ooit naar de beurs bracht. Karel Zoete, analist bij Rabo Securities, licht toe.

Foto: ANP
Foto: ANP

De vraag is nu welk van deze bedrijven ook daadwerkelijk realistische kandidaten zijn. Heineken valt bijvoorbeeld al af doordat als ze Grolsch zouden kopen een meerderheid van de markt in handen zouden hebben, en dat zou de mededingingsautoriteit niet goed keuren.

Het Amerikaanse Molson-Coors kan ook worden uitgesloten omdat er interne zaken gaande zijn. "Zo gaat Molsen-Coors het Amerikaanse stuk van SABMiller kopen, dus daar zal er redelijk veel schuld op de balans staan, en moet dus die integratie in de Verenigde Staten gaan leiden." 

Private equity
Een andere potentiële koper zou uit de private equity-sector kunnen komen, alhoewel dat niet gebruikelijk is in de bierindustrie. "Je ziet relatief weinig private equity in de bierindustrie, de distributie in andere landen is vaak toch belangrijk om een merk structureel door te laten groeien."

In zekere zin kan de verkoop voordelig zijn voor Grolsch, maar dan moet de koper niet een concern zijn waarbij het merk ondergesneeuwd word doordat Grolsch relatief klein is vergeleken met het moederbedrijf. Daarom zou een eigenaar waarbij er meer focus ligt op het merk Grolsch voordeliger zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen