Beurs2 mei '14 13:52Aangepast op 2 mei '14 16:51

Je eigen trein schrobben

Auteur: Eva Oude Elferink

Zo zit je achter je computer te werken, zo sta je in een geel hesje met een vuilniszak in de hand op het perron. Nu het schoonmaakpersoneel staakt, laat de NS zijn eigen kantoormedewerkers schoonmaken. Vrijwillig, dat wel.

De afgelopen dagen stroomde Twitter vol met beelden van vieze treinen. Nu de FNV een CAO-conflict uitvecht met het schoonmaakbedrijf dat de NS inhuurt, blijft elk leeg frietbakje en colablikje liggen. Vervelend, vinden ze bij de NS.

Om te voorkomen dat de hopen alleen maar groter worden, hebben NS-medewerkers vandaag het hoofdkantoor ingeruild voor het perron. Gewapend met handschoenen, vuilniszakken en in gele hesjes proberen ze daar waar het kan de boel weer op orde te krijgen.

Gelukkig hoeven ze niet alles zelf te doen, zegt Edwin van Scherrenburg, op alle andere dagen van het jaar verantwoordelijk voor de Communicatie van de NS."De schoonmakers van Hago, het schoonmaakbedrijf waar wij mee werken, maakt nog een deel van de treinen schoon." Voor het overige deel  zijn Van Scherrenburg en andere vrijwilligers vandaag verantwoordelijk.

Stakingsbreken
En nee, van stakingsbreken is geen sprake, zegt hij. "Wat het belangrijkste is dat de werkgevers en de FNV weer rond de tafel gaan. Zij moeten dit conflict oplossen, zorgen dat de reizigers hier geen last van hebben en dat de schoonmakers een fatsoenlijke CAO krijgen. Als opdrachtgever proberen wij daar van alles aan te doen, maar het is aan hen om dit conflict te beëindigen."

Kiest de NS daarmee de kant van de schoonmakers? Van Scherrenburg: "Wij doen een ding en dat is zowel de werkgevers in de schoonmaak als de FNV oproepen dit op te lossen aan de CAO-tafel."

Gerelateerde artikelen