Beurs31 jan '16 23:56

TMG-aandeelhouder dreigt met rechtszaak

Auteur: Mark Hulstein

Een kleine aandeelhouder van Telegraaf-concern TMG eist dat het bestuur uitgaven en overnames toelicht en dreigt met een rechtszaak.

Cantor - goed voor iets meer dan 3 procent van de aandelen - verdenkt twee grootaandeelhouders ervan dat ze de koers van het bedrijf met opzet drukken door te dure overnames. Hierdoor zouden ze het bedrijf goedkoop van de beurs kunnen halen en verkopen. Jasper Hagers, advocaat van investeringsmaatschappij Cantor, licht de eis toe. "Veel aandeelhouders proberen nog niet hun mond open te trekken, maar Cantor wel. En ik kreeg vanochtend vroeg nog een anonieme steunbetuiging. Maar er moet echt wat gebeuren."

Hagers denkt dat ze eventueel een enquêteprocedure bij de ondernemingskamer van het gerechtshof, maar wil eerst de antwoorden van de rvc afwachten.

Volgens Hagers zijn er ook bewijzen voor het drukken van de koers. "Er wordt 27 miljoen euro betaald voor een belang van vijf procent in SBS 6, een minderheidsbelang. De goed renderende onderdelen van TMG worden daar in ondergebracht, in een nieuwe onderneming. TMG heeft dus niets te zeggen in die vennootschap. En ook niet meer in SBS 6 natuurlijk. En de aandeelhouders vragen zich af: wat moeten wij daarmee? Waarom wordt er zoveel geld voor betaald terwijl er telkens wordt gezegd dat er geld moet worden bespaard?"

Er zijn ook vragen gesteld bij de aandeelhoudersvergadering, maar volgens Hagers worden de aandeelhouders steeds verrast met onaangekondigde nieuwe plannen. Maar nu wil Cantor echt duidelijke antwoorden van de rvc. "Het bestuur moet kritisch worden ondervraagd en er moet een plan komen. En hoe zit het nou met die overname van 27 miljoen? Gaan we verder investeren in SBS 6 dat al kwakkelend is. En waarom gaan we niet in andere zaken investeren? Waarom zou TMG zich in een avontuur storten met oude media, oude televisie, en zouden we dan moeten concurreren met partijen als Netflix?", zegt Cantor-advocaat Hagers.

Cantor denkt dus dat de 'slechte' investeringen bewust worden gedaan. Het zou een trend zijn. "De heer Botman en de heer De Mol komen eigenlijk het beste uit deze deal. Ze verkopen een deel van SBS 6 dat toch al niet goed loopt en houden de meerderheid. Dus wij hebben het gevoel dat het met opzet is. Je ziet het ook aan de koers die op drie euro staat. Dat is een opmaat naar het van de beurs halen", zegt Hagers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen