Beurs7 jan '16 12:40

Cocktail van slecht nieuws treft beurzen hard

Auteur: Thijs Baas

De tweede beurscrash in een week in China, Wall Street fors in de min en de AEX op een verlies van ruim 3 procent: een cocktail van Chinese tegenvallers, geopolitieke spanningen en de lage olieprijs zorgt voor een stevig schrikeffect.

Rode cijfers op het scherm van beurscommentator Paul Laseur
Rode cijfers op het scherm van beurscommentator Paul Laseur

De positieve berichten over bijvoorbeeld de Amerikaanse arbeidsmarkt en industrie lijken volledig onder te sneeuwen, zegt economieredacteur Jelle Maasbach. Kortom: "Het handelsjaar is historisch gezien nog nooit zo slecht begonnen."

Nu overheerst nog de schrik op de internationale beurzen, maar op de langere termijn kan deze valse start ook de 'gewone burger' treffen, zegt Mathijs Bouman "Iedereen heeft zo'n beetje beleggingen via zijn pensioenfonds, dus dan krijg je er wel last van. Dan worden de pensioenpotjes weer wat leger en dalen de dekkingsgraden van de pensioenfondsen. Die zijn toch al niet zo dik, en als ze niet meer kunnen indexeren, moeten ze op den duur misschien wel weer afstempelen."

Spaarrente
Ook de spaarrente kan altijd nog verder omlaag, zegt Bouman, al zal die niet onmiddellijk heel veel invloed hebben. "Er zal misschien wat geld van aandelenbeurzen stromen naar veiligere beleggingen zoals staatsobligaties. Maar iedereen die denkt dat 'ie bij spaargeld een behoorlijk rendement kan maken, hield zichzelf toch al voor de gek."

We moeten overigens niet vergeten dat de Chinese beurs behoorlijk los staat van de economie van het land, benadrukt Bouman. China kent immers relatief weinig beursgenoteerde bedrijven en bovendien lijkt de beurs daar meer op een wild casino. "Het is Wild West-beleggen wat je doet in China, dus het kan best goed gaan met de Chinese economie, terwijl het slecht gaat met de beurs."
 


 

Dat de economie in het land wat afremt vindt Bouman evenmin zorgelijk. Bij een economie die enigszins volwassen wordt en meer teert op binnenlandse consumptie hoort nou eenmaal een lagere economische groei. "Nou krijgen we die, en dan schrikt iedereen er ook wel heel erg van."

Gerelateerde artikelen