Beurs7 jan '16 20:31

Beurs roundup: China zorgt nog steeds voor donkere wolken

Auteur: Judith Laanen

De beurscrash in China zorgt wereldwijd voor dalende koersen. De beurs van Shanghai ging vanochtend zo hard omlaag dat de handel al na een half uur moest worden gestaakt.

Foto ANP
Foto ANP

De slechte beursomstandigheden in China kennen ook hun weerslag op andere Europese beurzen. Economiecommentator Paul Laseur over de fors lager gesloten Amsterdamse beurs: "Tijdens de handel stond de beurs zelfs vier procent in het rood en de eerste helft van de dag op 412 punten."  De AEX sloot uiteindelijk 1,9 procent lager.

Ook andere Europese beursen hadden last van de Chinese dip. De MidKap daalde 2,2 procent tot 663,73 punten en de toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2,3 procent. De Duitse beurs zakte, voor het eerst sinds medio oktober, onder 10.000 punten.

China grijpt naar noodmaatregelen
De Chinese beursautoriteiten grepen naar de noodmaatregel die eerder dit jaar is ingesteld, legt Laseur uit: "Eerst vijf procent daling, dan de handel een kwartier stilleggen. Als de koersen daarna met zeven procent dalen, wordt de handel de rest van de dag gestaakt."

En dat is precies wat er gebeurde, net als afgelopen maandag. "Het was al de tweede keer deze week dat deze maatregel van stal werd gehaald", zegt Laseur. Vanmiddag werd die maatregel weer opgeheven, dus morgen kunnen de beurskoersen weer "vrij dalen en stijgen", zegt Laseur.

Dalende olieprijs
De olieprijs heeft al maanden last van de aanhoudende problemen op de Chinese beurs. Olieconcerns als Exxon Mobil en Chevron liepen verliezen tot 2,3 procent op. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,1 procent tot 33,24 dollar en Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 33,60 dollar per vat.

Laseur: "Helemaal als je het vergelijkt met de honderd dollar die een vat olie anderhalf jaar geleden nog kostte", zegt Laseur. "Dat is één van de factoren die de beurzen zo onder druk zetten."

Ondernemers zijn gebaat bij rust
Cees Baay, adviseur van bedrijven die naar China willen, zegt altijd wel veel vragen over de economische situatie in China te krijgen.

 

Vanuit ons Hollandse perspectief is China volgens Baay al "een raar land", dit soort onrusten op de beurs moeten er niet bijkomen: "Dan is iedereen in Nederland die zaken wil doen in China gebaat bij rust."

Geen slaatje slaan uit deze beurssituatie
Baay denkt dat ondernemers op dit moment niet direct een slaatje uit deze beurssituatie kunnen slaan. "De Chinese munt is gekoppeld aan de dollar. De euro heeft ten opzichte van de dollar een flinke daling gemaakt. De yen is behoorlijk gestegen ten opzichte van de euro, dus voor Europese bedrijven is de productie in China met 15 tot 20 procent stijging een stuk duurder geworden."

Daarbij wil China van een productie- naar een diensteneconomie, zegt Baay, maar dat gaat niet zo makkelijk. "Dat is een moeizaam en langzaam proces. China draait nog steeds grotendeels op productie en export. Dus een verdere devaluatie van de yen zou kunnen betekenen dat de inkoopprijzen lager worden voor Nederlandse of Europese bedrijven en dat de exportstroom van China naar Nederland weer toe zou kunnen nemen."

Ook Wall Street onderuit
Beleggers op Wall Street schrokken eveneens van de tweede aandelencrash in China deze week. Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 1,8 procent lager op 16.608 punten. De S&P 500 daalde 1,7 procent tot 1956 punten en de Nasdaq verloor 2 procent tot 4738 punten. Wall Street heeft dit jaar nog geen positieve handelssessie beleefd.

Gerelateerde artikelen