Beurs30 dec '15 09:29

iDeal-transacties in 2015 naar 'recordhoogte'

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal iDeal-transacties is in 2015 met een kwart gestegen naar een recordhoogte van 220 miljoen. Vooral tijdens Sinterklaas en kerst behaalde het online betalingsmiddel forse dagrecords.

De stijging komt voort uit de nog altijd stijgende populariteit van webwinkels, zegt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. "We zien ook het aantal pintransacties toenemen, maar dat is vooral ter substitutie van kleine contante betalingen. iDael zijn echt nieuwe transacties en een verschuiving van vaste winkels naar webwinkels. Dat zet door."

Komend jaar zal het ook mogelijk worden om middels een QR-code op mobiele telefoons met iDeal te betalen. "Dus deze groeicijfers zullen volgend jaar ook weer worden gehaald of misschien zelfs verbeterd", zegt Boudewijn.

Contactloos
Dat is niet de enige nieuwe betalingsmogelijkheid die eraan zit te komen. Zo is ook onlangs gestart met een digitale incassomachtiging. "Dat is nog een tamelijk ingewikkeld product", zegt Boudewijn. Mede door strenge veiligheidseisen van De Nederlandsche Bank.

En dan is er natuurlijk nog het contactloos pinnen. Niet geheel nieuw, maar wel fors aan het groeien. Toegegeven, zegt Boudewijn, de cijfers zijn iets vertekend aangezien 'we van iets naar niets zijn gegaan'. En toch: het afgelopen jaar vonden er naar schatting 136 miljoen contactloze transacties plaats tegenover 8,3 miljoen in 2014.

 

Gerelateerde artikelen