Beurs5 jan '13 09:35Aangepast op 5 jan '13 15:09

Ondernemers rekenen hoge BTW vaak niet door

Auteur: Mijke Hurkx

Veel winkeliers hebben de hogere btw nog niet doorberekend aan hun klanten. Ze betalen deze belastingverhoging dus uit eigen zak. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Uit een inventarisatie van de krant blijkt dat ketens als Hema, BCC, Blokker en Ikea ruim drie maanden na de invoering van het hogere btw-tarief de prijzen nog niet hebben verhoogd. "Consumenten zijn al minder bereid om iets te kopen. Zo hopen ze de consument toch gemakkelijker in de verleiding te brengen iets te kopen", zegt Sander van Golberdingen van Detailhandel Nederland op BNR. "Het zal dan maar ten koste moeten gaan van de winstmarge van de winkelier. Soms kan de winkelier elders in de bedrijfskosten een besparing bereiken die de hogere btw compenseert. Bijvoorbeeld bij de transportkosten."

Wie de langste adem heeft voor het niet doorberekenen van de hogere btw, is onduidelijk. "Winkeliers laten elkaar niet weten wanneer ze ermee zullen stoppen. Dus dat blijft gissen."

Wel hogere prijzen
In telefonie, kabelabonnementen en financiële producten veroorzaakte de btw wel prijsstijgingen. Ook voor auto's en benzine betalen consumenten een hoger tarief. Een groot deel van de maandelijkse uitgaven van consumenten valt daardoor duurder uit, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Volkskrant.

Op 10 oktober ging de btw op luxegoederen omhoog van 19 naar 21 procent. Bedrijven als Etos en Bruynzeel Keukens hebben het nieuwe btw-percentage toen wel direct doorberekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen