Beurs8 jan '16 08:21

Chinese beurs: weg rem, weg paniek

Auteur: Marjan van den Berg

De Chinese beurzen waren vannacht weer open en boekten winst. Dat gebeurde nadat besloten was de handel bij grote verliezen niet meer stil te leggen.

ANP/AFP
ANP/AFP

Gisteren werd de handel in China voor de tweede keer deze week voortijdig beëindigd nadat de verliezen op de CSI-300-index boven de 7 procent waren uitgekomen. Dit stilleggen was een nieuwe maatregel, net dit jaar ingevoerd en bedoeld om grote paniek op de beurzen te voorkomen.

Lekker handelen
De 'rem' op de handel leek echter het omgekeerde te bewerkstelligen. Vandaag werd besloten deze circuit breaker op te schorten.

"En wat gaat de markt doen: weer lekker handelen. En daar krijg je dus hogere koersen van", zegt correspondent Marije Vlaskamp. De belangrijkste indices openden weliswaar lager, maar schoten kort daarna in de plus.

 

De markt kan volgens deze experts beter op eigen kracht op zoek naar de bodem.

Zijwieltjes
Volgens beurscommentator Jelle Maasbach kwam de winst van vandaag mogelijk toch niet helemaal van de beleggers zelf. "Bij opening dook de beurs van Shanghai toch fors in de min. Een half uur later gingen de koersen flink omhoog om uiteindelijk boven de 2 procent winst te staan. Waarschijnlijk kregen de beleggers hulp uit Peking, kocht de overheid weer aandelen op. Dan heb je dus kunstmatig vertrouwen gekocht en heeft de markt het nog steeds niet zonder zijwieltjes gedaan."

Gerelateerde artikelen