Beurs5 nov '15 08:27Aangepast op 5 nov '15 08:47

'Opsplitsen Volkswagen onvermijdelijk'

Auteur: Thijs Baas

Volkswagen moet zich opsplitsen, stellen verschillende financieel analisten in Duitse media. Zo kunnen onder meer Porsche en Audi weer een eigen bedrijf worden, nu het schandaal met de foute software het Volkswagenconcern volgens de analisten boven het hoofd groeit.

De meest logische variant is volgens bedrijvendokter Anton Wiggers een samenvoeging van Audi, Lamborghini en Ducati enerzijds en Volkswagen, Seat en Skoda, die dan als grootste overblijven. Blijven over: Porsche, Bentley en Bugatti en de trucks- en busidivisie. Achterliggende reden kan zijn dat ze onderdelen willen verkopen, zegt Wiggers. "VW wordt juridisch keihard aangepakt, ook dealers en importeurs. Ze kunnen een good bank bad bank-constructie neerzetten om te kijken of ze de klappen op kunnen vangen."


 

Een andere mogelijkheid is dat het concern wil voorsorteren op de verkoop van onderdelen, nu zo'n 7 miljard euro aan claims op ze afkomt. "Om die te financieren hebben ze allemaal projecten stopgezet. Of dat genoeg is om al die claims te betalen is de vraag, maar ze kunnen een aandelenemissie plegen." Een probleem is dan wel dat de koers is gehalveerd en dat de aandeelhouders er niet bepaald op zitten te wachten om de winst te verdelen. "Maar ik kan me voorstellen dat dat de reden is om dit te doen."

Rechten regelen en realiseren
Het proces kan maanden of jaren duren. Het lag al op de tekentafel sinds afgelopen zomer, je moet de rechten regelen en realiseren. Ze gaan onderdelen verkopen of good bank bad bank. Volkswagen is een enorm goede brand, ze hebben ook in oktober 8 procent meer auto's verkocht. Volkswagen overleeft wel, maar 8 miljard aan claims uitkeren, dat trekt enorm op de liquiditeit. Bovendien is het imagoprobleem enorm en een CO2-emissieschandaal van gisteren helpt daar niet bij."

Gerelateerde artikelen